Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters
Najlažje dobite predstavo o kakovosti podjetja s pregledom mnenj strank. Veliko njih so mnenja strokovnjakov, ki znajo oceniti kakovost izdelkov.
V tem prispevku so zbrani odgovori z anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili keramičarji na predavanju v Šentjoštu.
Zunanja stopnišča so zelo izpostavljena vremenskim vplivom. Posledično je tudi kar precej poškodb. V našem podjetju smo po dolgoročnih testiranjih zasnovali zelo zanesljiv sistem lepljenja stopniščnih elementov iz keramike na zunanjih površinah.
Leta 2020 smo izdelali celoten projekt z vsemi detajli za polaganje keramike na zunanjih površinah na prestižnem objektu Villa Belpur na Hvaru. Zaradi svežega betona na dvorišču, so uporabili naš Progress KRISTAL sistem na vseh 360 m2. Leta 2023 smo preverili in je vse brez pripomb.
Cenik keramičarskih del je marca 2023 sprejel odbor polagalcev keramičnih oblog v sekciji gradbincev na OZS. Naj bo osnova za kakovostno izvedena dela. Pripravili smo vam ga v obliki za ogled na telefonu.
Supernova Rudnik – V začetku leta 2022 je podjetje Dacomm d.o.o. izvedlo polaganje 15.500 m2 keramike v hodnikih, restavracijah in WC jih.
Za podjetje Inotherm, ki je po celotni Evropi cenjen proizvajalec aluminijastih vhodnih vrat, smo že leta dobavitelj lepil in stopniščnih elementov.
New Yorker Supernova Rudnik. V februarju 2022 je podjetje G96 d.o.o. izvajalo polaganje kompenzacijske membrane Prodeso in keramike v trgovini New Yorker s površino 1100 m2.
Veliko keramičarjev se izogiba lepljenju keramike na terasah in balkonih. Pravilno lepljenje ploščic na balkonu in terasi je res zahtevno delo zaradi veliko različnih faktorjev, ki vplivajo na trajnost oblog. Na podlagi intenzivnega raziskovanja v zadnjih letih sem pripravil 14 zelo pomembnih točk, ki vplivajo na trajnost obloge. Že kršenje ene same, pomeni krajši rok trajanja obloge.
V naših dolgoletnih prizadevanjih smo v razvoju prišli do res zanesljivega sistema, ki omogoča polaganje vseh formatov keramike na zunanjih površinah z dolgoletnim trajanjem. Progress – KRISTAL sistem je uporaben tudi v notranjosti, saj dovoljuje polaganje na nekaj dni star estrih in kakršen koli vzorec polaganja brez dilatacij v podlagi tudi na zelo velike površine. Ta sistem rešuje veliko problemov s katerimi se soočamo v praksi na terasah. Oglejte si glavne prednosti sistema.
V primerjavi z večino lepil na trgu imajo lepila Imolim v podobnih cenovnih razredih veliko višje oprijeme. Zato jih tudi javno objavljamo, kar je redkost pri konkurenčnih izdelkih, kjer so v večini vsaj določene vrednosti tik nad zahtevanimi vrednostmi. Oglejte si rezultate preiskav.
Veliko je različnih faktorjev, ki vplivajo na pravilno izbiro lepila. Še več je različnih dejavnikov, ki vplivajo na trajnost keramične obloge. Zato v našem podjetju vedno svetujemo z velikim varnostnim faktorjem. Kajti za eno stopnjo boljše lepilo podraži investicijo v večini primerov za manj kot euro na kvadratni meter.
Stopnice iz keramike z zlepljenimi elementi so zelo trdne, odporne, enostavne za čiščenje in lep arhitekturni detajl. Z njimi pridobite skladnem videz, saj izdelujemo elemente za stopnišče iz keramike, ki ste jo izbrali za celotno nadstropje. Svetujemo, da pred klicem za ponudbo ali naročilo preberete ta nasvet, ki vam pomaga pri odločitvi.
Balkonska obroba je idealen zaključek balkona. Tako z vidika izgleda, kot tudi trajnosti obloge na balkonu. Pripravili smo vam nasvet s potrebnimi informacijami za pravilno načrtovanje in polaganje balkonskih obrob, Svetujemo, da si ga ogledate pred povpraševanjem oziroma naročilom.
V našem podjetju obdelujemo keramiko na različne načine. Izdelujemo nizko stenske obrobe različnih oblik s katerimi lepo zaključite keramiko ob steni. Izdelujemo tudi polkrožne robove in proti drsne zareze na keramiki.
Za trajnost roba terase iz keramike je zelo pomembna pravilna vgradnja balkonske obrobe. Različni proizvajalci svetujejo različno, a zagotovo je naša sistemska rešitev zelo zanesljiva, saj od vsega začetka leta 2010, nismo imeli nobene reklamacije pravilno vgrajenega balkonskega odkapa iz keramike. Nastala je na podlagi dolgoletnih izkušenj tako z uporabo elementov na objektih kot s testiranji v laboratoriju.
Večinoma izdelujemo za stopnice oglati stopniščni element, ki podaljša stopnico za dva cm in je res dobra imitacija lesa ali kamna. Stopnice oblečene s keramiko na tak način izgledajo kot iz kamna ali lesa, le da imajo večje trdnosti, boljše proti drsne lastnosti in nič vpijanja umazanije. Oglejte si primere pravilne vgradnje.
Pogosto se zgodi, da je globina betonske stopnice prevelika za izbrano dimenzijo keramike. V omenjenem nasvetu so prikazane rešitve kaj storiti v takem primeru.
Večinoma izdelujemo za stopnice oglate stopniščne elemente, ki podaljšajop stopnico za dva cm in so res dobra imitacija lesa ali kamna. A tudi balkonska obroba se že dolga leta uporablja za stopnišče. Stopnice oblečene s keramiko na tak način so cenovno ugodna in kakovostna varianta zaključne obloge na stopnišču.
Naš cilj je biti prepoznavno najboljši. V našem laboratoriju stalno iščemo možnosti za izboljšave. Vsako leto smo se naučili kaj novega in tako smo z dodajanjem novih, večino naravnih dodatkov, ustvarili zapleten vrhunski sistem, ki se odlikuje predvsem po dolgoročni odpornosti in visoko nadstandardnih vrednostih oprijema lepila za keramiko Imolim. Tudi po vseh obremenitvah; temperature, vode in zmrzali.
V tem nasvetu so zbrane video predstavitve proizvajalca membrane s katerim smo se povezali. Skupno nastopamo s celovitim sistemom tesnjenja in polaganja keramike na najboljši možni način. Podjetje IMO je tvorec in lastnik blagovne znamke Progress -KRISTAL sistem ter proizvajalec in dobavitelj izdelkov za sistem. Ne izvajamo pa polaganja in meritev na terenu temveč svetujemo in opozorimo na pomembne detajle.
Velike ploščice vnašajo popolnoma novo eleganco v vaš prostor. Polaganje velikih formatov keramike pa zahteva nova znanja in opremo. V nasvetu smo vam zbrali glavne smernice obdelave keramike velikih formatov.
Decembra 2013 so pri OZS izšla Strokovna pravila za trajnostno izvedbo keramičnih oblog na balkonih in terasah. Izidor Oblak je bil pobudnik in zelo aktiven član komisije za pripravo Strokovnih pravil.
Progress – KRISTAL sistem je po našem prepričanju eden izmed najzanesljivejših sistemov tesnjenja in lepljenja. Pogoj za to pa je pravilna vgradnja. Vsi tesnilni sistemi imajo svoje zakonitosti za kakovostno izvedbo. Celoten postopek vgradnje našega sistema je razložen v posameznih nasvetih, v tem pa je poudarjenih nekaj poglavitnih točk.
Balkonska obroba se velikokrat uporabi tudi za rob terase pri tleh. Vgradnja teh elementov se povsem razlikuje od odkapnih elementov na balkonu. Za trajnost obloge je zelo pomembno slediti nasvetu za pravilno vgradnjo in predvsem zaščito proti zmrzali.
Stopniščni LED elementi iz keramike so vse bolj popularni. Z njimi povsem spremenimo stopnišče in ga izpostavimo v vsej lepoti. Hkrati pa je zaradi dobre vidljivosti zelo varno.
Klasični stopniščni element iz keramike je vse manj v uporabi, saj so ga nadomestili oglati stopniščni elementi. Še vedno pa je zelo primeren za starejše stavbe in stavbe v kmečkem stilu. Prav tako se veliko uporablja za zaključke vrtne kuhinje in kaminov.
Pred izdelavo stopniščnih elementov in balkonskih obrob se je potrebno odločiti za obliko elementov. Vsaka oblika pa ima določene zahteve glede dimenzije keramike. V nasvetu vam razložimo na kaj morate biti pozorni pri izbiri ploščic.
Keramiko je dovoljeno polagati na 5 cm debel estrih po 28 dneh, na betonsko ploščo pa po šestih mesecih. Še posebej na javnih in poslovnih objektih pa se vedno zelo mudi. Oglejte si zakaj je to tako pomembno in kakšne alternativne rešitve obstajajo.
Izvedba dilatacij je zelo pomembna za trajnost keramične obloge. Dilatacije so potrebne zaradi krčenja podlage in zaradi različnega  temperaturna koeficient linearnega raztezka keramike in podlage. Keramika in beton se zelo različno raztezata. Zaradi tega prihaja do različnih raztezkov in strižnih sil med njima.
Podlaga za lepljenje ploščic je zelo pomembna. Tudi najboljše lepilo ne pomaga, če je trdnost podlage preslaba. Še posebej za obloge iz keramike je zahtevana visoka trdnost in kompaktnost, saj je keramika trd material, zato spremembe v temperaturi ustvarjajo velike strižne sile na podlago.
Ravnost estriha je za keramičarja zelo pomembna. Če estrih ni raven ga je potrebno ali pobrusiti ali izravnati z izravnalno maso. Ker dostikrat nastajajo spori glede stroškov izravnave ali večje porabe materiala, smo objavili veljavne zahteve za ravnost izvedenih estrihov.
Za tiste, ki se res želijo poglobiti v pravila keramičarske stroke so tu na voljo diapozitivi s predavanj.
Izvedba dilatacije je zelo pomembna za trajnost keramične obloge. Dilatacije so potrebne zaradi krčenja podlage in zaradi različnega temperaturnega koeficienta linearnega raztezka keramike in podlage.
Glede kakovost končne obloge iz keramike večkrat pride do nesoglasij med izvajalci in investitorji. V izogib tega vam podajamo smernice evropskega tehničnega komiteja glede kakovosti vgradnje v obliki tehničnega poročila CEN/TR 13548: 2004.
Izravnave betonov na zunanjih površinah so zelo zahtevne in nemalokrat je problem trajnost. Dobetorniranje z našim Imokril Elastikom pa je cenovno zelo ugodno in po naših dolgletnih izkušnjah daleč najzaneslivejši sistem izravnave zunanjih betonov.
Imokril elastik je zelo kakovostna akrilna emulzija. Na podlagi izkušenj smo vam pripravili nekaj osnovnih navodil, da se lahko izognete napakam pri uporabi.
Večino lepil za keramiko ima predpisano maksimalno debelino 5 mm. A v praksi se velikokrat nanašajo v precej večji debelini. Vsekakor velja, da je optimalna debelina lepila 4mm. Za lepila Imolim je značilno, da imajo zaradi idealne sejalne krivulje in dodatkov sorazmeroma majhne skrčke in da od določenih proizvajalcev drastično odstopajo. Vseeno pa je potrebno pazljivo povečevati debelino lepila oziroma pri tem upoštevati določena pravila.
Poraba lepila je zelo odvisna od ravnosti podlage in seveda od kakovosti keramičarja, ki se trudi položit keramiko v ravnini. Pri povsem ravni podlagi se da dobro predvideti porabo. V kolikor pa ni tako, pa poraba zelo naraste.
Delo s stenskimi masami ni zahtevno in ga lahko izvaja tudi marsikdo v samogradnji. Slediti je potrebno le pravilnemu postopku dela.
Sanacija vlage v zidovih je zahteven projekt, ki pa v primeru, da je pravilno izveden, izredno izboljša bivalne pogoje in celotno vrednost saniranega objekta. Rešitve, ki jih nudimo so zanesljive in dolgoročne. Veliko znanja je Izidor Oblak pridobil pri delu na inštitutu ZRMK, kjer so opravljali dolgoletne raziskave in tudi sanacije vlage v zidu.
V jesenskem času se zelo pogosto dogaja, da izvajalci silijo keramičarje v polaganje keramike pri neprimernih zunanjih pogojih. V strokovnih pravilih in tehničnih listih je izvajanje lepljenja in fugiranja keramike dovoljeno v temperaturnem območju od + 5°C do + 30°C (zahteva velja za temperaturo zraka, vgradnega materiala in površine, ki se oblaga). Poudarjamo, da to pomeni ne samo temperaturo vgradnje, ampak morajo biti taki pogoji zagotovljeni do otrditve lepila. Višja temperatura vgradnje keramike pa je tudi pomemben faktor k trajnosti obloge.
Imoplan 30 je zaradi svojih visokih trdnosti in žilavosti odlična izbira za končni sloj vizuelno manj zahtevnih, a po odpornosti zahtevnejših objektov. Velikokrat je uporabljena kot končni sloj v strojnih delavnicah, kmetijskih lopah, garažah, priročnih skladiščih… Seveda je naš nasvet, da je najbolje izdelati zalikan beton ali Tal M kvarc ob vgraditvi betona. A velikokrat se na to pozabi, ali pa ni dovolj debeline betona, ki jo taka izvedba zahteva.
Največ napak pri uporabi samorazlivnih mas se zgodi izvajalcem, ki jo uporabljajo samo občasno in niso pozorni na natančno doziranje vode. Ime samorazlivna je malo zavajajoče, saj nekateri mislijo, da se res povsem sama razlije. Zato dodajajo vodo do te mere, da je povsem tekoča. To pa povzroči nepopravljivo škodo. Poglejte si podrobnejše nasvete glede dodajanja vode.
Pri uporabi vseh izravnalnih mas in lepil je zelo pomembna pravilna priprava podlage. Še posebej je potrebno biti pazljiv pred nanašanjem debeloslojne mase Imoplan 30.
Tudi pri izravnalnih masah je zelo pomembna temperatura vgradnje. Pri prenizkih temperaturah se njene lastnosti spremenijo, če pa zmrzne pred otrditvijo pa je uničena. Hitrovezoče mase pa so zelo občutljive tudi za previsoko temperaturo, saj se jim zelo skrajša čas obdelave.
Če dilatacije niso bile izvedene pravilno potem skoraj zanesljivo beton ali estrih poči. Te razpoke pa so problem saj jim ne moremo slediti s fugo v keramiki, ker so nepravilnih oblik. Obstajata dve rešitvi. Ali uporabe membrane iz sistema Progress – Kristal ali pa šivanje razpok in izvedba dilatacij na pravem mestu.
Cementni tesnilni sistemi so dobra zaščita estriha pred zamakanjem. Slabost pa je, da ne smemo narediti napake, ki bi omogočila dostop vode pod premaz. Zato je potrebno zelo natančno slediti navodilom vgradnje za Imolastik.
Velikokrat se zgodi, da dilatacija ni na pravem mestu, ali pa je zarezana postrani in ji zato ni mogoče slediti s fugo v keramiki. Pogosto pride kasneje tudi do spremembe smeri odpiranja vrat in takrat je dilatacijska fuga na napačni strani zidu. Če to zanemarimo zagotovo pride do kasnejših poškodb na mestu dilatacije, ki smo jo prekrili s keramiko. Obstaja pa rešitev za to.
Tudi v notranjih prostorih OSB plošče zahtevajo posebna lepila oziroma sisteme lepljenja. Zelo dobro se obnese naš sistem Imolastik za zaščito podlage in kot fleksibilni sloj med OSB ploščo in lepilom Imolim Extra.
Najpogostejše poškodbe keramike nastajajo na robu balkona in na vertikalnih delih stopnišč, ki so močno izpostavljene dežju. Za to obstaja več vzrokov. V vseh pa je najpomembnejši dejavnik voda. V nasvetu je razloženo zakaj odpadanje keramike in kateri so glavni vzroki, da voda sploh pride pod keramiko.
Za polaganje membrane je zelo pomembno, da imamo ravno podlago. Vse izravnave in padce je nujno izdelati pred polaganjem membrane. To nam kasneje zaradi enakomernega nanosa tudi omogoča lažje lepljenje keramike brez praznih mest pod njo.
Pri lepljenju membrane moramo paziti predvsem na naslednje pogoje: – podlaga mora biti povsem ravna – temperatura membrane mora biti enaka temperaturi podlage – lepilo mora biti skoraj tekoče – membrana mora biti odmaknjena nekaj mm od stene in med sabo – nekaj ur po lepljenju ne sme priti do hitrih velikih sprememb temperature – nalepljeno membrano je potrebno po celotni površini vtisniti v lepilo – nekaj ur po lepljenju ne sme priti do hitrih velikih sprememb temperature
Na zunanjih površinah oziroma kadar membrano uporabljamo kot vodotesni sloj, moramo vse stike zatesniti z namenskim trakom in lepilom. Lepljenje tesnilnih trakov je enostavno vendar natančno delo. V nasvetu so navodila za glavne detajle.
Lepljenje keramike v Progress – KRISTAL sistemu je podobno kot brez membrane. Če je postopek dela pravilen je celo enostavneje, saj je podlaga ravna in prijetna za kolena.
Tudi v Progress – KRISTAL sistemu je pomemben detajl na robu terase. Ponujamo dve odlični rešitvi, ki podaljšujeta trajnost obloge, vizualni izgled in zaščito čela balkona. V primeru uporabe keramike do 60 cm širine je odlična rešitev balkonska obroba zlepljena iz vaše keramike. V primeru uporabe večjih formatov, ki jih Progress -KRISTAL sistem dopušča, pa nudimo vrhunske alu profile z dvojnim odkapom.
Čeprav Prodeso membrana zelo dobro prenaša razlike v raztezku keramike in betona pa je potrebno izdelati dilatacijsko polje v keramiki enako kot pri lepljenju direktno na estrih ali beton.
Prodeso membrana iz sistema Progress – KRISTAL je zelo primerna v primeru lepljenja na ne dovolj starano, nestabilno in na razpokano podlago. Pogosto se jo uporablja pri lepljenju ploščic na betonsko podlago brez dilatacij. V tem primeru, ko ni pomembna vodotesnost, tesnilni trakovi niso potrebni.
Polaganje ploščic brez fug ni dovoljeno. Ne samo da bo zanesljivo prišlo do poškodb na keramiki, tudi zelo nehigienično je. Vsa strokovna združenja keramičarjev v Evropi odločno odsvetujejo polaganje brez fug, v Italiji pa je sprejet celo standard, ki ne dovoljuje fug manjših od 2 mm. Če dobite koga, ki vam je pripravljen položiti keramiko brez fug, zagotovo ni strokovnjak na svojem področju.
Za notranje površine je daleč najboljša opcija fugiranje z dvokomponentno fugirno maso. Čeprav se cementne fugirne mase reklamirajo kot vodoodbojne in odporne na plesni, je resnica drugačna. Res da je kakovost v tej smeri neprimerno boljša kot pred desetletji, a še vedno se cementne mase niti približno ne morejo primerjati z dvokomponentnimi masami. Fuge iz epoksi mase so enostavne za čiščenje in nikoli ne plesnijo, zato jih zelo priporočamo še posebej za kopalnice in kuhinje ter tudi garaže, delavnice, pralnice..
Vsa redna testiranja in preiskave lepil izvajamo v našem laboratoriju pod enakimi pogoji in z enakimi materiali kot vsi certificirani laboratoriji v Evropi. Poleg tega imamo razvite določene inovativne postopke testiranj, ki nam dajo predvsem boljše rezultate primerjalnih testov.
CE oznaka v gradbeništvu pomeni, da izdelek ustreza zahtevam harmoniziranega evropskega standarda EN 12004. Standard je dobro zastavljen, na žalost pa ni kontrole trga in pogosto se dogaja, da so na trgu izdelki, ki navkljub namestitvi CE oznake ne ustrezajo predpisani kakovosti.
Za tekoče delo je nujen urejen sistem naročanja. Z izdelavo lastnega računalniškega sistema imamo zelo dober pregled nad naročili. Pravila naročanja stopniščnih elementov smo sprejeli zato, da delo poteka čim bolj umirjeno in tekoče. Zato lepo prosimo, da jih upoštevate.
Naši stopniščni in balkonski elementi imajo v notranjih prostorih neomejen rok trajanja. Tudi na balkonih jih imamo vgrajene že od leta 2005 brez poškodb. Garancija pa je zakonsko predpisana samo eno leto. Če bodo izdelki vgrajeni natančno po navodilih se lahko zanesete na nas tudi kasneje.
V sodobni gradnji je vse več montažnih balkonov. Večinoma je podlaga v takem primeru lesena lepljena plošča OSB. Lepljenje keramike na OSB plošče pa zahteva popolnoma drugačen pristop lepljenja keramike.
V večini primerov potrebujemo na kaminu lepilo odporno na visoke temperature. Izbira lepila je odvisna od maksimalne predvidene temperature keramike. V nasvetu so priporočila za uporabo lepila za različne vrste kaminov.
Predvsem pri velikih formatih keramike se dogaja, da v postopku proizvodnje ostane v njej notranja napetost. Ta povzroča nekontrolirano pokanje keramike tudi pri zelo pozornem in pravilnem rezanju. Zato je tak strošek potrebno reklamirati pri proizvajalcu keramike.
Lepljenje keramike na Stirodur je precej bolj problematično kot na estrih. V članku so opisani razlogi zakaj odsvetujemo tak način obloge in pa rešitve za maksimalno kakovostno izvedbo.
Keramičarji se velikokrat srečujejo z neustrezno keramiko. Zato smo pripravili izvleček iz standarda SIST EN 14411, ki opredeljuje lastnosti in skladnosti keramičnih ploščic. V tem nasvetu so prikazani načini merjenja in dovoljena odstopanja v dolžini, ravnosti robov, pravokotnosti keramike in ravnosti njene površine.
V podjetju IMO smo leta 2014 sploh prvi začeli izdelovati stanjšane obrobe iz keramike. Zaradi svoje oblike so precej manj vpadljive in bolj elegantnega videza kot klasične obrobe. Ker so montirane pod kotom je odrez na vogalih nekoliko bolj zapleten, zato smo izdelali natančna navodila za keramičarje.
Velikokrat se pojavi vprašanje kakšna je idealna temperatura v talnem gretju pri polaganju keramike. Tudi odgovori keramičarjev so različni. Zato je tu strokovni nasvet na to temo.
Lepljenje keramike na gips plošče ima svoje zakonitosti. Tu dobite navodila za izbiro lepila in pravila za lepljenje keramike na gips ali tako imenovane Knauf plošče.
IMO nasveti so praktični, uporabni in zanesljivi. Tu je seznam vseh kategorij nasvetov na IMO strani z opisom.

Detajli izvedb