Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Imolastik – pravilna vgradnja

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Imolastik je sestavljen iz dveh komponent, od katerih je ena suha mešanica finega kremenovega peska, cementa, polipropilenskih vlaken in posebnih dodatkov. Druga komponenta pa je tekoča mešanica specialnih sintetičnih smol z dodatki.

Tovrstno tesnilno maso se lahko uporablja za zaščito estriha na balkonu, terasi, bazenu, kopalnici, tuš kabin… V praksi se uporablja tudi izraz cementna hidroizolacija, ki pa je zavajajoč, saj se te mase ne uporabljajo kot edina hidroizolacija nad pokritimi prostori. V takih primerih je vedno predpisana vsaj dvojna bitumenska hidroizolacija ali 2mm PVC.

Imolastik A in B kvadrat

Imolastik odlikuje predvsem popolna vodotesnost, tudi pri nizkih temperaturah, dobro elastičnost, odpornost proti zmrzali in premoščanje razpok.

Pri terasi, balkonu ali tuš kabini, ki je obložena s keramiko ali kamnom, ne moremo s fugiranjem zagotoviti popolne vodotesnosti.

Zato v tem primeru pride do izraza uporaba takšne tesnilne mase, ki prepreči prehajanje vode v beton, kar sicer povzroči raztapljanje soli v betonu.

Le te pozneje zaradi sušenja kristalizirajo in ekspandirajo, to pa povzroči v nekaj letih hude poškodbo betona in odpadanje oblog neodvisno od izbire lepila. ( Slika 1 )

Pri uporabi cementnih tesnilnih mas za tesnjenje balkona pa je zelo pomembno, da se upošteva predpisana pravila.

Še posebej natančno jih morate upoštevati na zunanjih površinah. Spodaj je opisano na kaj moramo biti pozorni pri izdelavi.

Slika 1 Voda povzroča hude poškodbe na betonuZmrzlinske poskodbe na terasi

Podlaga za Imolastik tesnilni premaz mora biti povsem suha

Zelo pomembno je, da je beton pred nanašanjem Imolastika povsem suh, to pomeni manj kot 3 % vlage.  V nasprotnem primeru se lahko pojavi mehurjenje tesnilne membrane. Na terasah kjer pride do povišane temperature, pa pride v primeru prevlažnega betona pod Imolastikom v 3 do 5 letih do kemijskega razpada polimera zaradi visokega pH. In to ne velja samo za Imolastik ampak za praktično vse cementne tesnilne sisteme.

S ponosom objavljamo, da od sept. 2022 izdelujemo Imolastik v izredno alkalno odporni obliki.

Po dolgih letih raziskovanja in večletnih testiranjih tako polimerov kot Imolastika na ekstremnih pogojih ( alkalna voda pH 12 in 70°C ), z gotovostjo trdimo, da je Imolastik sedaj daleč najbolje odporen cementni tesnilni sistem na tržišču.

Zato in tudi zaradi povečane paroprepustnosti Imolastika, ga sedaj lahko uporabite tudi na nekoliko bolj vlažnem estrihu ( vsaj do 5% ). 

 

Zato v takih primerih vedno svetujemo Progress – KRISTAL sistem. Največ težav na objektih se pojavlja prav zaradi kršenja tega pravila. V notranjih prostorih to ni težava, tam je vlaga lahko tudi 5%.

Na zunanjih površinah pa je izredno pomembno in hkrati res redko, da je podlaga tako suha. Obvezno je vlago pomeriti, saj to, da izgleda površina suha pomeni samo, da je zgornji sloj suh. V globini pa je lahko še veliko vlage.

Če ne uporabite Progress -KRISTAL sistema je v primeru ne dovolj suhe podlage bolje lepiti z lepilom Imolim KRISTAL brez tesnilne mase samo s tesnilnim trakom ob steni.

Zelo pomembno je tudi, da je podlaga čista brez cementne skorjice na površini. To pomeni, da je nujno potrebno vse betonske podlage, razen strojnih estrihov predhodno pobrusiti. Imolastik se lahko polaga tudi na staro keramiko, katero pa je potrebno  temeljito očistiti in rahlo pobrusiti.

Pravilen vrstni red tesnenja balkona in polaganja keramike

Pri izdelavi fasade se večkrat pojavi vprašanje kakšen vrstni red izbrati. Že pred fasaderjem je potrebno izbrati keramiko in dati v delo izdelavo balkonskih obrob. Balkonske obrobe iz keramike so najboljša možna rešitev odkapa.

Tesnilni premaza se izvede potem ko je balkon oblečen v toplotno izolacijo in vgrajen nosilni sloj z mrežico. Torej tik pred izdelavo končnega sloja.  Če seveda postavitev odra to dopušča. Lahko pa se izvede tudi po izdelavi zaključnega sloja. V tem primeru je potrebno malo bolj paziti, da se ne umaže čelo balkona. Hkrati pa se zaključni sloj nanese samo do višine kjer bo kasneje vrh nizkostenske obrobe. Tako ostane prostor za vgradnjo tesnilnih trakov. POZOR, če je zaključni sloj izdelan pred keramiko je potrebno balkon zaščiti pred dežjem, da se ne umaže čelo balkona.

Vgradnja tesnilnih trakov, kotnikov in vogalnikov.

Pomembno je, da se na vseh stikih površin, ter na večjih razpokah in dilatacijah vgradi poseben trajno elastičen gumiran tesnilni trak, katerega vgradimo pred polaganjem Imolastika. V kotih in na vogalih, pa posebne tesnilne kotnike in vogalnike. Trak vgradimo pred polaganjem Imolastika, lahko pa tudi med obema slojema. V primeru uporabe balkonskih obrob iz keramike predlagamo, da se v prvi sloj Imolastika vgradi tudi naš odkapni trak. Glej ta nasvet.

Trak in vogalnike se enostavno vtisne v sveži sloj Imolastika. Ob tem se priporoča uporabo našega Imolastik tesnilnega traku iz umetnega kavčuka, ki je na obeh straneh obložen s tankim slojem poliestrskega filca, zaradi katerega ima zelo dober oprijem po celotni površini traku. Poleg tega je montaža takšnega traku lažja, saj poliestrska vlakna vpijejo tekočino, s tem se vgradni material zgosti in trak obstane na mestu vgradnje.

Zelo pomemben detajl je pri balkonskih vratih. Nosilce žaluzij in rolet je potrebno pred tesnjenjem odstraniti. Pod vrati morajo biti predhodno zapolnjene vse praznine pod okvirjem. Nato pa se Imolastik trak s trajno elastičnim kitom prilepi na lesen ali plastičen okvir vrat, na betonsko podlago pa vtre v Imolastik.

Prav za ta ta namen imamo tudi samolepilni butilni Imolastik trak, ki se zelo dobro oprime gladkih površin. Tesnjenje detajla s samolepilnim trakom je zanesljivejše. A obvezno ga prilepimo šele po utrjenem prvem sloju Imolastika. Za vsa ostala tesnenja priporočamo klasični tesnilni trak. Na sliki 1 je prikazana skica detajla, kjer je klasični trak prilepljen s kitom.

Na sliki Imolastik trak, kotnik in manšetaImolastik trak

 

Skica 1  Detajl tesnjenja pri balkonskih vratih

Skica tesnenje pri vratih v primeru Imolastik sistema

 

Priprava Imolastika in nanašanje 1. sloja

Imolastik se pripravi iz obeh omenjenih komponent v ustreznem mešalnem razmerju 22 proti 8, brez dodajanja vode. Pred nanašanjem podlago, ki je zelo vpojna rahlo navlažimo z razredčeno Imokril emulzijo, vendar se mora pred pričetkom nanosa obvezno vpiti v podlago.

Na očiščeno površino se maso nanaša v najmanj milimeter debelem sloju in to minimalno dvakrat.

Če se ob prvem nanašanju zaradi lastnosti podlage pojavljajo mehurčki, svetujemo tanek premaz lahko tudi z vodo razredčenega že pripravljenega Imolastika. Na tak tanek premaz bomo lahko že po nekaj minutah nanašali prvi sloj in tokrat brez motečih in nedovoljenih luknjic v masi.

Ob tem se priporoča uporabo mrežice iz impregniranih alkalno odpornih steklenih vlaken, ki dodatno zagotovi boljšo premoščanje razpok in zagotovi minimalno debelino nanosa. Mrežico se pred nanašanjem natančno pripravi in obreže, vtira pa se jo v prvi sveži sloj Imolastika. Mrežice se ne prekriva.

Nanašanje 2. sloja in nega

Razmik med prvim in drugim nanosom naj bo najmanj 5 ur, oziroma dokler ni prvi sloj suh. Ob tem je potrebno opozoriti, da takšno vodotesno maso ne moremo vgrajevati v vročem in vetrovnem vremenu, saj se ta na površini zelo hitro suši. Poleg tega je zelo pomembno, da je prvi dan po nanosu površina zaščitena pred dežjem. Čas zaščite pred dežjem je seveda odvisen od temperature, vlažnosti zraka in vetra. V primeru, da je nanešeni Imolastik dež namočil preden se je posušil, se pojavijo beli madeži. Te madeže je potrebno odbrusiti pred lepljenjem.

Pohodne površine je potrebno naknadno zaščititi še z ustrezno talno oblogo, npr. les ali keramika. Ne pohodne pa so odporne na UV in jih ni potrebno dodatno ščititi.

Zelo pomembno je, da se Imolastik pred lepljenjem obloge suši minimalno pet dni. Le na ta način se polimerne molekule pravilno zamrežijo in tvorijo vodonepropustni sloj. V notranjih prostorih se lahko dela naprej že po dveh dneh.

Kot za vse zahtevnejše materiale velja tudi za Imolastik pravilo, da je zelo pomembno pred uporabo natančno prebrati tehnično dokumentacijo in slediti navodilom o uporabi.

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb