Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Polaganje ploščic brez fug

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Minimalna fuga, ki je še dovoljena, je širine 2 mm

Polaganje keramike brez fug je vsekakor zelo nestrokovno in praktično vedno vodi v težave.

Resda je bilo pred 40 leti polaganje na stik zelo pogosto in da velikokrat ni prišlo do poškodb.

A keramika je bila povsem drugačna. Po navadi je bila dimenzij 15*15 cm in predvsem veliko mehkejša kot sedaj, zato se je ob krčenju podlage lahko stisnila.

Zdajšnji materiali so precej trši še posebej granitogres. In njihov linearni temperaturni raztezek je povsem drugačen.

Fuge so potrebne zaradi krčenja podlage in zaradi različnega  temperaturnega koeficienta linearnega raztezka keramike in podlage.

Keramika in cementne malte ali estrih se zelo različno raztezata. Zaradi tega prihaja do različnih raztezkov in strižnih sil med njima.

Če se podlaga in estrih ohladita samo za 13°C nastane razlika v raztezku med njima 0,1 mm na en meter. Tega pa zdajšnja trda keramika ne prenese.

Zato mora biti med njima fuga, ki kompenzira te razlike.

Poleg tega je zelo težko dobiti tako natančno keramiko. Pri nas uveljavljen standard za keramiko SIST ISO 13006 dopušča precejšnja odstopanja, saj znašajo 0,5 odstotka na povprečno mero (pri površini ploščice nad 90 kvadratnih centimetrov), kar pri ploščicah formata 50 krat 50 centimetrov nanese 2,5 milimetra.

Pri polaganju je takšna odstopanja nemogoče primerno položiti še v primeru fug.

V poštev torej pride samo retificirana keramika, ki je brušena načeloma na 0,2 mm natančno. A v naši proizvodnji stopniščnih elementov velikokrat opazimo, da niso točne in da velikokrat celo niso pravokotne.

Zaradi tega se keramike skoraj nikoli ne da položiti popolnoma tesno drugo ob drugi.

 Obstajaj tudi boljša varianta – veliki formati keramike ali epoksidne fuge

Če želite polagati keramiko brez fug, ker ste pri sosedu videli umazane fuge obstaja odlična rešitev. To je fugiranje z epoksidno fugirno maso, ki je opisan v svojem nasvetu.

V zadnjih letih se vse več polaga keramiko večjih dimenzij, tudi do 3,2 * 1,6m, kar pomeni občutno manj fug. Obstajajo pa tudi določeni materiali »microtoping« , ki nadomeščajo keramiko. A bo čas pokazal njihovo dejansko vrednost.

Polaganje na stik povzroča poškodbe na stiku keramike in nehigienične fuge

Skoraj vsako ploščico, ki se jo je včasih polagalo na stik se je zaradi njene mehkobe in majhne debeline pobrusilo ročno z brusnim kamnom na točno mero. Spodaj je slika tako položenih ploščic. Ni najboljše kakovosti ker je stara slika, a se vidi kako se po letih uporabe vseeno zamažejo fuge.

Namreč tudi pri polaganju na stik ostane na veliko mestih nekaj desetink milimetra razmika med keramiko in tam se nabere umazanija in mikrobi, ki se jih ne da očistiti.

2016 06 16 19.14.41

Tudi če so ploščice brez fug se med njimi nabere umazanija

 

 

Notranji kot v kopalnici brez dilatacije

Poškodbe zaradi polaganja keramike v kotu brez fuge

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb