Z vami že

imo 30 let

let

Išči
Generic filters

Pravilna priprava samorazlivne mase

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Samorazlivna masa – najpogostejša napaka je prevelika količina vode

Imoplan 30izravnalna masa

Slika 1 Debeloslojna masa Imoplan 30

Poleg slabe ne pobrušene podlage je druga najpogostejša napaka prevelika količina vode v samorazlivni masi.

Če dodamo preveč vode se iz mase začnejo izločevati določene komponente in v skrajnem primeru sploh ne pride do strjevanja. Pesek se usede na dno, lahke komponente pa priplavajo na površino.

Če je bila predozacija minimalna, še ne vpliva drastično na trdnost in se jo lahko naslednji dan rahlo pobrusi pred naslednjim slojem. Poškodbe zaradi predoziranja so odvisne tudi od debeline sloja mase in od vpojnosti podlage.

Dober mojster že med mešanjem takoj opazi, da je dal preveč vode, saj je spremenjena barva mase v vedru. Pokaže se rahlo svetlejši in rjavkast odtenek.

Tisti, ki maso uporablja samo občasno mora količino vode natančno stehtati ali izmeriti volumen.

Ker je v masi veliko naravnih snovi, katerim rahlo niha sestava, niha tudi potrebna in maksimalna količina vode. Zato je bolje, da taki uporabniki najprej pripravijo maso z malo manj vode kot je dovoljena maksimalna količina.

Slika 2 prikazuje barvo zamešanega Imoplana.  5,2 l je maksimalna dovoljena količina zamesne vode z 25 kg mase. Iz slike je lepo razvidno kako se razlikuje barva mase v primeru predozacije.

Na sliki 3 pa je prikazano, kaj se zgodi ko se masa osuši. Prevelika količina vode vpliva na večjo razlivnost a hkrati se iz mase izločajo določene sestavine. Kakovost mase drastično pada z večanjem količine vode.

Sprememba barve zamesanega Imoplana pri predozaciji vode

Slika 2 Že v svežem stanju se opazi prevelika količina vode

Spremembe v Imoplanau pri preveliki dozaciji vode

Slika 3 Očitno vidne poškodbe na masi v primeru prevelike količine vode

 

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH