Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Pravilna priprava samorazlivne mase

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Zelo pomembno je, da so vse komponentne v masi raztopljene. Včasih se zgodi, da je napisan čas mešanja premajhen. To je lahko odvisno od temperature in tudi od trenutnih surovin, ki nekoliko nihajo.

TZatop je potrebno biti pozoren in opazovati maso. Če kaj ni raztopljeno se to takoj vidi na sami površini mase.

Samorazlivna masa – najpogostejša napaka je prevelika količina vode

Navodila zahtevajo natančno količino vode tako za tankoslojno samorazlivno maso kot za Imoplan 30. V teh zapisanih okvirjih ste zanesljivo varni.

A masa je sestavljena iz 17 različnih surovin od katerih je kar nekaj naravnih. To pomeni, da idealne količine vode ne moremo vnaprej določiti, saj nekoliko niha sestava peskov in cementa.

Mojstri, ki maso stalno uporabljajo pa z lahkoto vizualno določijo idealno količino vode glede na vpojnost podlage in debelino nanosa na podlagi izkušenj.

Imoplan 30izravnalna masa

Poleg slabe nepobrušene podlage  in prepiha je druga najpogostejša napaka prevelika količina vode v samorazlivni masi.

Če dodamo preveč vode se iz mase začnejo izločevati določene komponente in v skrajnem primeru sploh ne pride do strjevanja. Pesek se usede na dno, lahke komponente pa priplavajo na površino.

Če je bila predozacija minimalna, še ne vpliva drastično na trdnost in se jo lahko naslednji dan rahlo pobrusi pred naslednjim slojem. Poškodbe zaradi predoziranja so odvisne tudi od debeline sloja mase in od vpojnosti podlage.

Dober mojster že med mešanjem takoj opazi, da je dal preveč vode, saj je spremenjena barva mase v vedru. Pokaže se rahlo svetlejši in rjavkast odtenek.

Tisti, ki maso uporablja samo občasno mora količino vode natančno stehtati ali izmeriti volumen.

Ker je v masi veliko naravnih snovi, katerim rahlo niha sestava, niha tudi potrebna in maksimalna količina vode. Zato je bolje, da taki uporabniki najprej pripravijo maso z malo manj vode kot je dovoljena maksimalna količina.

Slika 2 prikazuje barvo zamešanega Imoplana.  5,2 l je maksimalna dovoljena količina zamesne vode z 25 kg mase. Iz slike je lepo razvidno kako se razlikuje barva mase v primeru predozacije.

Na sliki 3 pa je prikazano, kaj se zgodi ko se masa osuši. Prevelika količina vode vpliva na večjo razlivnost a hkrati se iz mase izločajo določene sestavine. Kakovost mase drastično pada z večanjem količine vode.
Sprememba barve zamesanega Imoplana pri predozaciji vode

Spremembe v Imoplanau pri preveliki dozaciji vode

 

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb