Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Garancijski pogoji za stopnice iz keramike in balkonske elemente

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Garancijski pogoji splošne enoletne garancije

Garancija velja če v primeru, da so elementi vgrajeni strokovno in po naših navodilih:

Pravilna vgradnja za balkonski odkapni element iz keramike

Pravilna vgradnja balkonskih elementov na stopnišču

Balkonska obroba iz keramike na pločniku – pravilna vgradnja

Prav tako je pomembno, da je vsako leto narejen pregled keramičnih oblog, kot je predpisano v strokovnih pravilih.

Še podrobneje je razložena pravilna izvedba polaganja ploščic na balkonu in terasi v tem nasvetu.

Pri balkonskih obrobah vseh oblik to pomeni, da so L elementi med seboj na vertikalnem delu zafugirani s trajno elastičnim kitom in da so odmaknjeni od čela balkona brez ostankov lepila za keramiko pod njimi.

Vertikalno fugiranje z MS polimerom prepreči pritiske na lepljeni spoj, ki nastanejo zaradi raztezanja pri segrevanju daljših stranic balkona.

Za vse stopniščne in balkonske elemente priporočamo dvostransko nanašanje lepila. Za zunanje površine je to že v predpisih določeno, v notranjih prostorih pa tako svetujemo zaradi boljše odpornosti na udarce in padce težkih predmetov.

Vsi stopniščni elementi morajo biti lepljeni tako, da so polno zapolnjeni z lepilom. Zato za zunaj niso primerni elementi, kjer sta v enem kosu nastopna ploskev in celotno čelo, saj v praksi ni možno zagotoviti polno popolnitev z lepilom.

Na lepljenem spoju garancija velja v primeru, ko pride do porušitve lepljenega spoja, brez da bi se na lepilo držali koščki keramike. Če je lepljen sloj potrgal košček keramike pomeni, da je bila njegova trdnost primerna in da so nastopile izjemne sile zaradi nepravilne vgradnje ali nepravilnega ravnanja. Tu je en tak primer.

V primeru stalnega zamakanja pod keramiko garancija ne velja. Takoj ko opazite vertikalno nalaganje bele snovi, ki se izlužuje iz lepila ali betona, je potrebno ukrepati, odkriti vzrok zamakanja in ga sanirati.

Debelejši sloj izločenega apnenca izključuje garancijo, saj pomeni, da je daljši čas zamakalo stopnišče, kar posledično pomeni propadanje lepila za keramiko in delovanje različnih kristalizacijskih procesov v cementu. Tu lahko vidite tak primer.

Zaradi poškodb na terasi in neprave obloge ob stopnišču, je lepljene elemente stalno zamakalo in že najmanjše prazno mesto ob zmrzali povzroči poškodbe lepljenega elementa.

Priporočilo za trajnostno izvedbo

V podjetju se zelo trudimo za maksimalno kakovost izdelkov in lepljenega spoja.

Edini na trgu utrjujemo lepila na 80°C in s tem zelo izboljšamo trajnost izdelka.

Število reklamacij je zato skoraj zanemarljivo, kjer pa je do njih prišlo, so bila v večini primerov kršena pravila polaganja oziroma zamujeno popravilo fug in še posebej trajno elastičnih fug.

Navkljub temu smo strankam pomagali pri sanaciji.

Za trajnost izdelka je zelo pomembna pravilna izbira keramike in pravilna vgradnja.

Za zunanjo uporabo odsvetujemo uporabo keramike večje od 30*30cm, nikakor pa ne večje od 60cm, razen za pokrite terase, kjer ni problema zamakanja skozi počene fuge.

Temne keramike ne lepimo za zunanjo uporabo, saj dosega tako visoke temperature vgradnje, da se precej zmanjša trdnost lepljenega spoja.

Tako predpisujejo vsa združenja keramičarjev po Evropi in je zapisano v Strokovnih pravilih, ki so objavljena na naši internetni strani med nasveti in članki.

Če je ob poškodbi naših elementov zaznati tudi delovanje zmrzali zaradi napak pri izvedbi, potem mi ne povrnemo škode, pomagamo pa z veliko cenejšo izvedbo novih elementov.

Šentjošt 11.01.21 verzija 3.0

Primer napačno položenih stopnic

Spodaj je slika stopnišča, kjer je keramičar navkljub zelo natančnim navodilom pustil polno praznih mest pod keramiko.

V kombinaciji s črno in veliko ploščico je po treh letih popolnoma razpadlo vrhunsko deklarirano lepilo priznanega tujega proizvajalca povsem razpadlo.

Prav tako je popustil epoksi s katerim so bili lepljeni naši elementi saj zmrzal pod njo ustvari enormne pritiske.

 

Pod keramiko ni lepila zato voda naredi svoje

Še ne primer katastrofalne napake pri polaganju na zunanjih površinah.

Neprimerno polaganje kermaike na zunanjih stopnicah

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb