Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Balkonska obroba iz keramike na pločniku – pravilna vgradnja

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Balkonska obroba mora biti zmontiran tako, da vertikalni del prosto visi v zraku. V primeru stopnišča, pločnika ob hiši in talni terasi pa to odsvetujemo, saj obstaja nevarnost loma pri udarcu s trdimi čevlji ali pri košnji.

Tako morajo biti na robu talne plošče nalepljeni z nanosom lepila dvostransko, da nikakor ni praznih mest pod keramiko.

Vsekakor zelo svetujemo Imolim Kristal, ki je odlično odporen na vodo in zmrzal.

Še posebej pri lepljenju vertikalnega dela je pomembno, da ni popolnoma nič praznih mest pod ploščico.

Balkonska obroba iz keramike na pločniku mora biti spodaj zaščitena proti dvigovanju terena

Zelo pomembno je, da je spodnji rob elementa oziroma vertikalne ploščice pod njim zaščiten za primer, da se teren premika.

Tudi če je dobro utrjen teren je velika verjetnost, da se ob daljšem hujšem mrazu teren dvigne in tako potrga keramiko na robu.

Zato smo pripravili dve varianti zaščite spodnjega roba.

Najboljša je, da v primeru estriha, tega zaključite 15 mm pred robom nosilne plošče oziroma temelja.

Tako je vertikalna keramika naslonjena spodaj na temelj in jo ne more dvigniti.

V vsakem primeru pa se svetuje, da je med ploščico in terenom ali asfaltom trak iz penjenega polietilena. Tako se izniči vpliv terena na keramiko.  (Slika 1)

Montaza balkonske obrobe na rob talne terase 1

Če ni estriha oziroma, če je le ta že izdelan in poravnan z robom temelja, potem vgradimo penjen polietilen tudi nekaj cm pod keramiko. Če ne dobite dovolj debelega polietilena lahko uporabite tudi stirodur. Glej sliko 2.

Montaza balkonske obrobe na rob plocnika

Slika 3 Pravilno zmontirana balkonska obroba na pločniku. Vertikalni del ne gleda čez temelj, zato se asfalt lahko prosto giblje.

vhod v podjetje imo iz balkonskih obrob 1

Na sliki 4 je prikaz zakaj je na vertikalnem delu pomembnejše, da je polno lepila pod keramiko. Z rdečimi puščicami je označena smer delovanja sile ko vodna kapljica zamrzne in se zato raztegne. Pod horizontalno keramiko skoraj nikoli ni polno vode v luknjici, zato ob zmrzali sile delujejo le na lepilo katerega ob vsaki zmrzali eno plast poškoduje.

Pri vertikalni ploščici pa že manjša količina vode, ki zmrzne, pritiska na steno keramike in jo tako odtrga. Če je luknjica velikosti 1 cm 2 ob zmrzali ustvari silo podobno teži 1700 kg pritiska, če pa je premera 3 cm pa 12 ton.
Zato zunaj ne svetujemo stopnice z vertikalnim nalimkom večjim od 40 mm, saj je potem zelo težko povsem zapolniti prostor pod keramiko.

Slika 4 Prikaz delovanja sil vode ob zmrzali na horizontali in na vertikaliPrikaz delovanja zmrzali pod keramiko

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb