Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Balkonska obroba – pravilna vgradnja

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Balkonska obroba je element, ki smo ga začeli izdelovati leta 2005, ker smo opazili veliko poškodb na balkonih. In največkrat je bil vzrok vgrajeni aluminijasti odkapni profil na balkonu.

Aluminij se namreč razteza trikrat bolj kot keramika, zato fuga med keramiko in odkapnim profilom popusti.

Tako voda pronica pod keramiko in na čelo balkona. Posledično kmalu keramika na robu balkona odstopi.

Balkonski odkapni element iz keramike, pa je v celoti iz iste keramike, kot je položena na balkonu in poleg tega visi prosto v zraku.

Kot za vse detajle na zunanjih površinah, je za trajnost obloge iz keramike zelo pomembna pravilna vgradnja balkonske obrobe. (Slika 1)

Za čelo odsvetujemo lepljenje keramike saj je veliko boljša varianta lepljenje stirodurja, ki ga obdelajo z zaključnim slojem fasade.

Oglejte si nasvet Zakaj odpadajo ploščice na čelu balkona.

Če se odločite za izdelavo odkapa iz keramike , pred naročilom poglejte ta nasvet.

Za trajnost balkonskega odkapa sta najpomembnejša prva dva detajla opisana v nadaljevanju.

 

1. Balkonska obroba mora biti vgrajena tako, da je minimalno 5 mm odmaknjena od čela balkona in da pod vertikalnim delom ni nič lepila.

Če je pod obrobo lepilo za keramiko obstaja možnost, da se to lepilo zaradi razpoke v fugah na balkonu namoči in v zimskem času se lepilo ob zmrzali raztegne in na ta način odlomi vertikalni del obrobe. (Slika 2)

Vzrok zakaj ne sme biti lepila pod obrobo, je podrobneje razložen v nasvetu Zakaj keramika najpogosteje odstopi na čelu balkona.

Če je balkonska obroba uporabljena za stopniščni element je vgradnja  drugačna.  Prav tako, če je vgrajena kot zaključek terase ali pločnika pri tleh.

V obeh primerih mora biti pod keramiko povsem polno lepila, da je element odporen na udarce. Svetujemo najodpornejše lepilo za zunanjo uporabo Imolim – KRISTAL.

Skica pravilne vgradnje balkonske obrobe.

Skica pravilne montaze balkonske obrobe

V Imolastik sistem se trak vgradi na sveži prvi sloj, v Progress KRISTAL sistemu pa na vrh membrane s Kristal diht lepilom. kot na sliki razstavnega eksponata spodaj.Odkapni trak se nalepi na vrh Prodeso membrane

 

Slika 2  Pravilno vgrajena balkonska obroba mora biti odmaknjena od čela vsaj 5mm.

balkonska obroba pravilno odmaknjena da deluje kot odkap

2. Vertikalni deli balkonske obrobe morajo biti med sabo zakitani s trajno elastičnim kitom.

Ko se keramika segreva se razteza. Če je med posameznimi elementi cementna fugirna masa je ta pretrda, da bi kompenzirala raztezek keramike. Zato se raztezanje keramike obrobah po celotni dolžini balkona sešteva in  delujejo velike sile na lepljen spoj.

Če pa so posamezni elementi med seboj kitani z elastičnim kitom, pa se sile izničijo oziroma noben element ne deluje z raztezanjem na sosednjega. Priporočamo MS polimer in odsvetujemo silikon in poliuretan, ki imata krajšo življenjsko dobo.

Vsa epoksidna lepila nekoliko izgubljajo silo oprijema zaradi izpostavljenosti vodi in povišanim temperaturam, zato je res pomembno, da so pravilno vgrajene obrobe, saj je tako zagotovljena dolgoletna življenjska doba.

Oba detajla sta tako pomembna, da sta pogoj za uveljavljanje garancije.

Veliko pravilno vgrajenih balkonskih obrob je že 15 let na balkonu brez poškodb.

3. Priporočamo tudi vgradnjo odkapnega traku

Ponosni smo tudi na inovacijo odkapnega traka. Res, da je povsem enostavna rešitev, a smo bili prvi in edini, ki smo jo uvedli.

Specialen trak s primerno trdoto se nalepi na rob balkona tako, da gleda čez rob cca 3 cm. Na sliki 1 je povečan detajl v rdečem krogu.
Nalepimo ga z Imolastikom ali drugim vodotesnim materialom pred lepljenjem obrobe oziroma med vgradnjo tesnilnega sistema.

Praktično na vsakem balkonu slej ko prej poči kakšna fuga in takrat voda pride pod keramiko. Zaradi tega se tudi svetujejo vodotesni premazi in membrane.

A če ni vgrajen naš trak, potem ta umazana voda teče po čelu balkona. In res grdo je videti eno leto star balkon, pa vse umazano čelo. ( slika 3  in 4 )

Ko vgradimo obrobo se trak upogne in tišči ob hrbet obrobe. Zato voda priteče po njemu do obrobe in ker je ta odmaknjena od čela, umazana kapljica pade mimo čela na tla.

Pred vgradnjo tesnilnega premaza z Imolastikom in vgradnjo traku svetujemo, da se nekaj cm od roba balkona, le tega pobrusi 1 ali 2 mm v globino.

To pa zato, da vgradnja traku ne poviša tega dela, saj mora biti rob balkona njegova najnižja točka.

Odkapni trak priporočamo tudi v primeru, da pod keramiko ni tesnilnega premaza ali vodotesne membrane. Saj tudi v tem primeru glavnina vode priteče po estrihu do roba balkona.

Med toplotno izolacijo in estrihom zelo pogosto pride do razpoke. Ker pride trak nalepljen tudi čez to fugo, jo na ta način zaščitimo oziroma preprečimo, da bi voda pronicala med toplotno izolacijo in estrihom na spodnjo stran balkona.

Slika 3 Umazano čelo balkona, ker ni pravilnega odkapa. 6 mesecev po polaganju črne keramike 60*60 cm

Balkon s crno keramiko 60x60cm 3mm fuga 6mesecev po polaganju

Slika 4 Že po enem letu je čelo balkona umazano, ker ni odkapnega traku.

Umazano celo ker ni odkapnega IMO traka

 

 

 

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb