Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Izdelava nizkostenske obrobe – priprava pred naročilom

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

V programu obdelava keramike imamo več različnih možnosti

Za nizkostenske obrobe se uporablja v pogovornem jeziku tudi ime batiskopa ali zaključna letev iz keramike.

V našem oddelku obdelava keramike lahko izdelamo različne oblike stenskih obrob, glavne oblike pa so opisane spodaj.

Nizkostenske obrobe – klasična polkrožna stenska obroba

Nizkostenska obroba klasicna polkrozna batiskopa

Nizko stenska obroba s polkrožnim robom je standardna oblika obrobe iz keramike. Izdelujemo jih v dolžini do 120 cm. Višina obrobe do 100 mm ne vpliva na ceno. Za notranjo uporabo priporočamo 50 mm za zunanjo pa 70 mm.

Cena je približno od 8 do 9 EUR / m z DDV, je pa odvisna od velikosti keramike.
Za večje količine so znatni popusti in sicer: >80 kos = 15%, >120 kos = 20%, >200 kos = 30%, >400 kos = 40%.

Za izdelavo te vrste obrob imamo zelo velike kapacitete in natančne stroje. Keramiko natančno narežemo in izdelamo polkrožni rob, ki ga tudi premažemo za lažje čiščenje in mokri videz. Spodnji rob pa samo ročno pobrusimo, toliko da poberemo oster robček.

Obrobe varno zapakiramo v karton po 10 kosov. Polkrožni rob lahko naredimo tudi s konca po višini. Oglejte si galerijo.

Nizko stenske obrobe – stanjšane

Nizkostenska obroba stanjsanaV našem podjetju smo bili prvi, ki smo začeli izdelovati tako elegantno obliko nizko stenske obrobe. Obrobe so vsekakor nekaj posebnega in primernejše za nadstandardna stanovanja. Zgornji rob je debeline samo približno 3,5 mm, zato je prah precej manj opazen in vizualno je povsem drug izgled kot pri klasični batiskopi.

Vgradi se jo pod kotom cca 15° in temu primerno so prirezane obe stranice. Pod stanjšano obrobo lahko potekajo tudi dodatni kabli recimo za TV ali omrežni kabel.

Cena izdelave je cca 40% dražja od klasičnih obrob in zaradi velike obrabe brusnih diamantov tudi ni količinskega popusta.

Na dolžinski meter stanejo od 11.5 do 13,5 EUR z DDV, odvisno od dimenzije keramike.

Izdelujemo jih samo v višini med 40 in 60 mm v dolžini do 120 cm. Oglejte si galerijo.

Izdelava polkrožnega roba in proti drsnih zarez

Step

Najenostavnejša in daleč najcenejša oblika stopniščnega elementa je, da samo izdelamo polkrožni rob. Pobrušen del je v večini primerov drugačne barve kot je na površini, odvisno seveda od keramike.

Večinoma se uporablja take elemente za več stanovanjske stavbe grajene za trg, kjer se varčuje na vsakem koraku.

V teh primerih je še bolj pomembna proti drsnost. Zelo svetujemo, da se uporabi keramika s proti drsno oznako R10.

V nasprotnem primeru je potrebno za javne objekte izdelati proti drsne zareze, ki pa niso tako učinkovite kot keramika R10.

Poleg tega pa se v zarezah nabira umazanija, ki jo je težko očistiti. Zato jih zelo odsvetujemo.

Nekoliko boljšo proti drsnost imajo naši izven serijski elementi  s tremi širšimi zarezami. Take zareze so tudi lažje za čistit. Za to izvedbo je potrebno manjše doplačilo. Spodaj je skica z dimenzijami.

Na dolžinski meter stane izdelava polkrožnega roba od 6.5 do 7,8 EUR z DDV. Izdelava štirih proti drsnih zarez pa stane na meter dolžine od 7 do 7,7 EUR z DDV, odvisno od dimenzije keramike. Gradbena podjetja seveda dobijo količinske popuste.Skica protidrsnih zarez

Rezanje keramike pod kotom 45° za obdelavo vogalov in špalet

Odrez pod kotom 45Če nam le kapacitete dopuščajo ( v obdobju ko imamo naročil za manj kot mesec dni ) izvajamo tudi rezanje keramike pod kotom 45° do dolžine 2 m.

V zadnjem obdobju so vse manj v uporabi okrasne letve. Namesto tega se vogali obdelajo tako kot je na skici. Predvsem je to smiselno pri lepljenju granitogres keramike, ki je dovolj trdna.

Pri obdelavi roba ploščice le to skrajšamo zaradi teza za 5 mm. Odrezan oster rob dodatno ročno pobrusimo, da je malenkost polkrožen in tako veliko bolj odporen na udarce in hkrati bolj varen.

Večkrat dobimo povpraševanje, da bi tako narezali tudi keramiko za stopnišče. Tega ne delamo več, saj se je izkazalo, da če keramika ni zlepljena z epoksijem, med uporabo prihaja do krušenja teh ostrih robov.

Odrez pod kotom 45°stane od 4 do 5,5 EUR/m, odrez pod kotom 90° pa od 2,5 do 3,7 EUR/m.

Fino ročno brušenje stane od 1 do 1,8 EUR/m. Vse cene so z DDV nihajo pa zato, ker so odvisen od dimenzije keramike. Natančen cenik dobite tu.

Posebna obdelava nizko stenskih obrob za stopnice

V večini primerov keramičarji režejo obrobe pod kotom 45° na vogalu stopnice. V primeru oglatih elementov pa to ni najlepše, saj pod kotom odrezana obroba kaže v smeri vogala betona in ne v smeri vogala stopniščnega elementa. Zato v takih primerih priporočamo posebno obdelavo, ki je prikazana na skici.

V tem primeru za vsako stopnišče pripravimo dva različna kosa, vertikalnega in horizontalnega, ki ju keramičar na mestu skrajša na točno dolžino.

Vertikalni del še zareže dvakrat za izogib elementa, ki gleda čez rob stopnice in končni izdelek je najboljša možna varianta obrobe.

Cena za dodatno obdelavo obeh delov je 4,12 EUR po kosu.

skica obrobe za ose

Posebna obdelava nikostenske obrobe batiskope6

 

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb