Z vami že

let

Išči
Generic filters

Pravilna izvedba dilatacije

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Tako za estrih kot za keramično oblogo je zelo pomembna pravilna oblika in velikost dilatacijskega polja. To si lahko pogledate v nasvetu Dilatacijsko polje – določitev velikosti.

Poleg velikosti dilatacijskega polja, pa je zelo pomembno, da je dilatacijska fuga pravilne izvedbe in dilatacija pravilne oblike.

Pri dimenzioniranju in načrtovanju oblike dilatacije, je potrebno upoštevati zelo pomembno lastnost elastičnih kitov.

Vse elastične tesnilne mase  težijo k temu, da navkljub deformaciji v širino fuge, volumen kita ostane enak vsaj v začetnih fazah raztezanja oziroma to velja do določene sile, kjer se pa začne tudi plastična deformacija.

Zaradi te lastnosti se pri raztezanju kit v sredini fuge stanjša. Posledica tega je, da nastanejo zelo velike natezne sile na skrajnih robovih tesnilne mase.

Na sliki pravilna izvedba dilatacijske fuge.

Dilatacija podrobno

Priporočeno razmerje višina * širina fuge je 1:2.

Z manjšanjem tega razmerja do 1:1, to je  kvadratne oblike fuge, se znatno povečuje sila na vogalih večinoma do te mere, da začne masa na tem delu odstopati.

V primeru pokončne oblike fuge pa ni nikakršne možnosti, da bi fuga dolgoročno tesnila.

Ko se enkrat začne na vogalčku tesnilna masa lupiti oziroma se zatrga, ji ni več rešitve. Podobno kot se z lahko pretrga bombažno krpo, če jo na robu samo malo zarežemo.

Spodaj je na sliki 3 prikaz različnih oblik fug in delovanje sil na stičnih površinah.

Z zeleno barvo je narisana  začetna, z rdečo pa raztegnjena oblika. Delovanje natezne sile je prikazano z rdečo puščico in je sorazmerna z dolžino puščice.

Oblike kitov 1

 

Širina dilatacijske fuge na zunanjih površinah mora biti minimalno 6mm

Le taka širina bo lahko prenašala gibanja površin, ki nastopajo na zunanjih površinah, kjer se temperatura giblje med -20 do +60 ali celo 70°C pri temnejši keramiki.

Na žalost se to pravilo redno krši na objektih, kar zelo pripomore h krajšanju življenjske dobe obloge.

Dilatacijska fuga mora biti pred vlaganjem vrvice povsem prazna

Če ostane med keramiko še kaj lepila, potem se ta fuga ne more stisniti zaradi visokih tlačnih trdnosti lepila. Zato dilatacije ne more opravljati svoje funkcije.

Silikonski in poliuretanski kiti zahtevajo obvezen pred namaz za zunanje površine, ki pa jih keramičarji zelo redko uporabljajo.

MS polimer MS 40 proizvajalca TKK, ki ga imamo na zalogi pa prajmerja ne zahteva ampak samo res čisto površino, ki pa je v vsakem primeru nujna.

V dilatacijsko fugo mora biti obvezno vgrajena penasta vrvica

Po našem mnenju bi morali uporabljati tesnilno vrvico vedno na mestih kjer se pričakuje večje obremenitve dilatacijskega kita. To je na vseh zunanjih površinah in med večjimi ploščami estriha v notranjosti.

Vrvico je s priročno pripravico res enostavno vgraditi. Na videu je prikazano kako se vgradi trak na enakomerno globino.

Kajti enakomerna globina kita je zelo pomembna, predvsem pa se na ta način res lahko izvaja pravilo razmerja stranic elastične fuge.

Pripravico se z lahkoto izdela na objektu z izrezom kakšnega kosa plastike ali lesene deščice.

Z vgradnjo vrvice po našem, mnenju nikakor ni stroška, saj se porabljen čas in material obrestuje že pri manjši porabi kita, poleg seveda precej daljšega trajanja.

 

Pravilno tesnenje nizkostenske obrobe oziroma stenske obloge zunaj

Na sliki 4 je prikazano kako je potrebno dilatirati nizkostensko obrobo na fasadi.

Zelo velikokrat nizkostenske obrobe potrga od stene zaradi krčenja estriha in to ne samo na zunanjih površinah.

Velikokrat je vzrok temu, da fuga ni povsem očiščena in v bistvu ostane obroba prilepljena na talno ploščico. Ta pa se s krčenjem estriha odmika od stene.

To se dogaja tudi v primeru, da je fuga premajhna in se zato kit ne more deformirati. Še posebej v primeru, da je obroba lepljena na belež ali izravnalno maso bo zelo hitro odstopila.

Če bo višina fuge pravilno izdelana in minimalne višine 6mm kot je določeno, potem ne bodo delovale velike sile na obrobo pri krčenju estriha.

Slika 4 Pravilna izvedba tesnenja nizkostenske obrobe na fasadi

Pravilna dilatacija nizkostenske obrobe

 

 

Pravilno tesnjenje balkonskih vrat

Na sliki 5 je prikazano kako pravilno tesniti keramiko ob vratih. Pod keramiko je Progress – Kristal sistem, ki je s trakom in kitom tesnjen spodaj pod okvirjem. Potem je pa še dodatno tesnjeno z dilatacijko fugo.

Detajl tesnenja pri balkonskih vratih

 

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH