Z vami že

let

Išči
Generic filters

Priprava podlage za lepljenje keramike

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

V nasvetu so opisane pomembnejše točke priprave podlage na površinah iz vibriranega betona, cementnega estriha in cementnih malt pred polaganjem keramike ali tesnilnih premazov in membran.

Glavne značilnosti kakovostne podlage so:

da je suha, zaželeno je max 3% vlage v estrihu.
da je čim starejša, estrih mora biti star vsaj 28 dni in beton vsaj pol leta
da je brez nestrjenega cementnega mleka
da je čista, brez prahu, brez maščob, ostankov barv ali stenskih izravnalnih mas
da je ravna – odstopanja od ravnosti na dolžini 2 m naj ne bodo večja od ± 3 mm

 Priprava podlage v primeru vibriranega betona

Odstopljena masa zaradi nepobrusenega cementnega mleka na povrsini betona

Slika 1 Lepo vidno cementno mleko svetle barve

Beton je na zunanjih površinah veliko boljša podlaga za keramiko kot estrih. Je pa priprava drugačna.

Pri vibriranem, torej redkem betonu, se na površini vedno naredi tako imenovana cementna skorjica, ki je sestavljena iz različnih odpadnih produktov reakcije cementa in raznih lažjih polnil.

Trdnost take skorjice pa je premajhna za polaganje keramike. Če jo poskušate raniti z ostrim predmetom se to z lahkoto opazi.

Slika 1 prikazuje odstopljeno debelo slojno izravnalno maso, ker ni bilo pobrušeno cementno mleko, ki se ga dobro opazi, saj je svetlejše barve kot masa.

Zato je brušenje betona vedno nujno pred polaganjem keramike .

Slika 2 prikazuje brušenje cementne skorjice na betonu z namensko brusilko z odsesavanjem prahu. Obvezno brušenje velja tako za horizontalne kot vertikalne betone.

Brusenje betona 2

Slika 2 Brušenje betona

Brusenje betona3

Slika 3 Brušenje sten

Brusenje betona

Slika 4 Diamantni ročni brusilnik za beton

Pri vertikalnih betonih sicer ni tako debel zgornji slab sloj, a vedno obstaja možnost ostanka opažnih olj.

Preveriti je potrebno debelino nestrjenega cementnega mleka in oceniti ali je potrebno brušenje ali samo pred namaz z Imokrilom.

Po vsakem brušenju je nujno dobro posesati podlago in jo samo nekaj minut pred lepljenjem premazati z akrilno emulzijo Imokril elastik. Če pa je to zunanja površina, je daleč najbolje, da po brušenju sperete površino z visokotlačnim čistilcem. In v tem primeru celo odsvetujemo prednamaz, saj ni prav nobene potrebe zanj.

Za notranje talne površine se izravnava podlage izvede s samorazlivno debeloslojno maso Imoplan 30, za zunanje  pa Imoglat – CE.

Oba postopka sta podrobneje opisana pri obeh materialih. Imoglat – CE je primeren tudi za izravnave sten do debeline 7 mm.

Še posebej v primeru izdelave naklonov in izravnav v debelejših slojih je zelo zanesljiv in cenovno ugoden sistem dobetoniranja z Imokril elastikom.

Poleg tega, da mora biti podlaga čista in stara vsaj 6 mesecev je potrebno pazljivo preveriti morebitne razpoke.

Razpoke, ki so samo v zgornjem sloju globine nekaj milimetrov niso problematične, ostale pa zelo.

Ne pomaga nobena izravnalna masa z mrežico ampak samo temeljito pravilno »šivanje razpok« ali pa uporaba membrane iz sistema Progress- Kristal.

Šivanje betona je precej zahtevnejše kot šivanje estriha, saj morajo biti zareze precej globlje in železna sidra močnejša.  Postopek je opisan v nasvetu popravilo razpok v estrihu.

Priprava podlage v primeru betonskega estriha

V večini primerov je klasični betonski estrih star 28 dni dovolj kakovostna podlaga za direktno lepljenje keramike. Še posebej če se ni izvajalo drugih del po montaži. Seveda pa je naš nasvet, da naj bo starost estriha čim večja, saj to zelo zmanjša možnosti težav.

V redkih primerih se izvajalcu ponesreči mestoma preredek beton, taka mesta je nujno pobrusiti.

Če so na starem estrihu ostanki barv, maščobe, lepil od PVC oblog ali parketa svetujemo, da jih pobrusite.

Ostajajo pred namazi za take podlage, a če ne izvedemo meritev, ne vemo kakšen je dejanski oprijem teh materialov na podlago.

In tudi če kakovostno prilepimo keramiko na tak spodnji premaz oziroma sloj, obstaja velika možnost, da ta sloj kasneje ob raztezanju keramike odstopi.

Še posebej pri lepljenju na belež, ki ga je izvajalec samo malo nakljuval s kladivom se praktično vedno slej ko prej zgodi, da belež odstopi.

Veliko lažje in bolje bo keramika prilepljena če je podlaga ravna. V takem primeru se povsod nanese enakomeren sloj lepila in je zagotovljen 100% stik keramike in lepila, kar zelo poveča oprijem in odpornost na udarce.

Velikokrat se v kotih in ob dilatacijah zaradi hitrejšega sušenja zgornjega sloja estrih usloči. Če ta mesta pobrusimo bo poraba lepila precej manjša oziroma ne bo potrebno toliko izravnalne mase.

Še posebej pred lepljenjem večjih formatov zelo svetujemo izravnavo tal z Imoplan 30. To je debeloslojna samorazlivna hitrovezoča masa, ki ima zelo uporabno lastnost.

Namreč po približno dveh do treh urah se po masi lahko nežno hodi, a navkljub temu se maso lahko še poreže z aluminijasto letvijo z ostrim robom.

Še več masa začne zopet rahlo teči in jo enostavno premaknete v nižje ležeča mesta in ponovno pogladite.

Zagotavljamo, da bo še vedno imela več kot dovolj visoke trdnosti za lepljenje keramike.

 Priprava podlage v primeru cementne malte

 Starost cementne malte naj bo vsaj 7 dni. Pri sanacijah kopalnic to seveda ne pride v poštev. V takih primerih še posebej pri slojih debelejših od 10 mm svetujemo uporabo hitrovezočih mas in malt.

Če je bilo potrebno kjerkoli zaradi različnih vzrokov brusiti podlago jo je potrebno dobro posesati ali omesti in nekaj minut pred lepljenjem premazati s pravilno razredčenim Imokrilom.

Starejša kot je podlaga za lepljenje ploščic, enostavnejše in cenejše lepilo lahko uporabite.

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb