Z vami že

imo 30 let

let

Išči
Generic filters

Zakaj 28 dni star estrih – krčenje betona

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Keramiko se lahko polaga na 28 dni star estrih ali na 6 mesecev star beton

V strokovnih pravilih je določeno, da se keramika lahko polaga na 5 cm debel estrih po 28 dneh, na vibrirano betonsko ploščo debelejšo od 10 cm pa po 6 mesecih.

Zahteve za staranje estriha so povsem logične zato, ker se v tem času zgodi velik del krčenja betona.

Kršenje teh pravil, še posebej pri betonu, pomeni skoraj zanesljivo odpadanje ali pokanje keramike.

Estrih je povsem drugačne sestave kot vibriran beton, saj se ga vgrajuje zelo gostega in posledično je v njem veliko zraka. Zato je sušenje veliko hitrejše kot je sušenje redkega vibriranega betona. Krčenje estriha pa je podobno.  Spodaj je slika kjer je vidna razlika v prerezu tlaka in betona. Spodaj je beton, ki je kompakten, zgoraj pa estrih, ki vsebuje veliko praznih mest.

Razlika v prerezu tlaka in betona 1

Približno polovica skrčka betona je posledica kemijske reakcije cementa in druga polovica posledica sušenja

Sušenje estriha je zaradi njegove poroznosti veliko hitrejše kot pri betonu. Po navadi je pri 4 do 5 cm debelem estrihu dovolj 28 dni sušenja, da se pokrči nekje do 60-80 % končnega skrčka.

Večkrat opažen je primer skrčka zaradi sušenja je vihanje tlakov navzgor ob dilatacijah in v kotih. Namreč zgornja površina se hitreje suši kot spodnja in zato se bolj skrči. Posledica tega je vihanje navzgor.

Meritve na spodnjih grafih so meritve v laboratoriju, na manjših vzorcih in v kontrolirani vlagi in temperaturi. V praksi pa je lahko krčenje precej počasnejše.
Odvisno je od debeline estriha, sestave betona, temperature in vlage v prostoru. Lahko se zgodi, da je skrček, ki je v teh meritvah dosežen že po 28 dneh, v praksi dosežen šele po 180 dneh.

(Vir Wioletta Raczkiewicz in Artur Wójcicki : Graphs-of-average-strain-increases-on-the-screed-surface-in-individual-217_fig3_344641965 )

Slika 2 krčenje betona v prvih 50 dneh:

Skrcek betona v 50 dneh

Odgovor na zastavljeno vprašanje je torej, da je potrebno počakati 28 dni pred polaganjem keramike zato, da se estrih pretežno umiri oziroma pokrči. Če je estrih debelejši od 5 cm je potrebno podaljšati čas sušenja za vsaj 7 dni za vsak dodatni cm.

Na sliki 2 je prikazana hitrost krčenja estriha v prvih 50 dneh.

Namreč če prihaja do krčenje še po tem, ko je nalepljena keramika, nastopajo ogromne strižne sile.

Naš nasvet je: POČAKAJTE ČIM DLJE. Na ta način ste zanesljivo storili največ, kar je mogoče da se izognete morebitnim posledicam kasneje. Hkrati tudi privarčujete, saj za zelo umirjene tlake ne potrebujete zelo fleksibilnih lepil. Oglejte si nasvet Kako izbrati pravo lepilo.

Velikokrat kršenje tega osnovnega pravila povzroči kasnejše pokanje ali odstopanje keramike. V raziskovalni nalogi na inštitutu ZRMK smo še peto leto izmerili skrček betona. In nemalo je primerov, ko se je šele po petih letih zgodilo, da je dvignilo keramiko.

Večja kot je keramika, večje strižne napetosti nastajajo na robovih, zato je še pomembneje, da se spoštuje protokole sušenja.
Na spodnjem grafu (Slika 3) je vidno da je skrček res prve dneve najintenzivnejši, a še vedno dokaj strmo narašča tja do starosti betona 120 dni.
Tako je v prvih 28 dneh približno 0,4 mm na meter v 50 dneh 0,56mm in v 100 dneh 0,7mm.

Slika 2 krčenje betona v 450 dneh:

Skrcek betona

Kaj storiti za zmanjšanje kasnejšega krčenja betona

Seveda je pomembna sestava betona. Prevelika doza cementa zelo poveča skrčke betona. Dodajanje polipropilenskih vlaken malenkost zmanjša krčenje in poveča enakomernost krčenja. Daleč najbolj pa se končni skrček betona doseže z začetno nego.

Če je vsaj prvih sedem dni zagotovljena maksimalna vlažnost betona, bo končni skrček občutno manjši. Seveda pa s tem ne pridobimo na času.

Večkrat se poskuša pridobiti na času tako, da se predčasno zažene program sušenja estrihov v primeru talnega gretja.  To absolutno odsvetujemo. Res, da bo skrček pospešen zaradi sušenja, a se bo kasneje povečeval daljše obdobje zaradi počasnejšega vezanja cementa. Ker je tako vlaga prehitro odvzeta cementu, ta tudi nikoli ne bo dosegel enakih končnih trdnosti.

Kako pospešiti hitrost krčenja

Hitrost krčenja je najbolje pospešiti z uporabo namenskih mešanic hitrovezočega cementa. Določeni cementi dovoljujejo polaganje keramike že par dni po izdelavi estrihov.

Z uporabo membrane iz sistema Progress – Kristal pa se lahko izognemo čakanju in lahko polagamo keramiko že po nekaj dneh in tudi preko dilatacij, ki jih potem naredimo z elastičnim kitom čim bližje dilataciji v estrihu.

Če že kršimo pravila staranja podlage, potem svetujemo zelo fleksibilno lepilo Imolim – EXTRA in izdelavo čim manjših dilatacijskih polj, ki jih zakitate s kitom.

 

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH