Z vami že

imo 30 let

let

Išči
Generic filters

Lepljenje keramike na membrano z lepilom Imolim Kristal

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Progress – KRISTAL sistem – Lepljenje keramike na membrano

Ko je tesnilna membrana nalepljena in zatesnjena s trakovi, lahko takoj lepimo keramiko.

Keramiko lepimo na zunanjih površinah z lepilom Imolim KRISTAL neodvisno od dimenzije keramike.

V notranjih površinah pa z lepilom Imolim – G. Navodila za lepljenje membrane so v svojem nasvetu. 

Kot je bilo že večkrat omenjeno, niste omejeni s formatom keramike. Pred lepljenjem keramike mora biti membrana povsem suha. Tesnilna membrana deluje kot hidroizolacija na estrihu, zato popolnoma tesni vodo, če je seveda projektirana in izdelana natančno. Če je padal dež nanjo, jo moramo posesati ali popivnati vodo iz vdolbinic v membrani in počakati, da se posuši.

Najprej z ravnim delom gladilke z lepilom povsem zapolnimo vdolbinice v Prodeso membrani, nato pa z zobato gladilko ( z zobi vsaj 10*10mm ) razmažemo lepilo enakomerno v smeri padca podlage. Če lepilo nanašamo v različnih smereh se pod keramiko ujame zrak. Z ravnim delom gladilke nanesemo lepilo tudi na zadnjo stran keramike po celotni površini. Pri večjih formatih pa tudi na keramiko nanesemo z zobato gladilko.

Obvezno je dvostransko nanašanje lepila z zobato gladilko v isti smeri

Zelo pomembno je, da zopet vlečemo zobato gladilko v smeri padca, oziroma v isti smeri kot na tleh. Tako kot za vsa lepljenja zunaj, je predpisano, da je pod keramiko polno lepila. To res ni enostavno, a je zelo pomembno. Tudi zato mora biti podlaga ravna, saj je pri enakomernem sloju lepila veliko lažje doseči popolno popolnitev z lepilom.  Pri nanašanju lepila čez trak, ki je nekoliko višji kot membrana, prilagodite naklon zobate gladilke, da bo površina nanešenega lepila v isti ravnini.

Ker je zaradi nevpojne podlage sušenje oteženo, svetujemo počakati vsaj nekaj dni pred fugiranjem. Še posebej se lepilo počasi suši v hladnih jesenskih dneh.
Dlje kot sušimo lepilo, boljšo kakovost spoja in manjše morebitno kasnejše izluževanje dosežemo.

Namreč pri odprti fugi prihaja CO2 v globino lepila in tam reagira z kalcijevim hidroksidom. Tako nastane iz apna kalcijev karbonat, ki je težko topen v vodi. Hkrati so kristali kalcijevega karbonata večji od kristalov apna in zato se mikrokapilare bolj zapolnejo in postaja lepilo manj vodovpojno.

Posamezna dilatacijska polja zatesnimo z trajno elastičnim kitom iz MS polimera natančno po teh navodilih. Velikost dilatacijskih polj pa je določena v tem nasvetu pod poglavjem Zunanje površine.

Lepljenje keramike na membranoPolaganje vecje keramike v ribjo kost na beton brez dilatacij

 

 

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH