Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Izbira keramike za stopnice

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Najprej se je potrebno odločiti za obliko stopniščnega elementa in dimenzijo keramike

Vse oblike stopniščnih elementov so v nasvetu Stopnice iz keramike – priprava pred naročilom.

Preden greste v nakup keramike premerite stopnišče in se odločite za obliko elementa. Tako boste vedeli kakšna dimenzija keramike bi bila najprimernejša.

Stopniščni element izdelamo iz katerekoli keramike, ki ste jo kupili. Seveda morajo biti ploščice iz granitogresa, saj je ta material dovolj trden in v pravi kakovosti enostaven za čiščenje.

Zaželeno je, da je v notranjosti keramika podobne barve kot na površini oziroma, da je po celotnem prerezu enaka. Tako se praktično ne opazi, da je lepljena kot je to prikazano na spodnji sliki.

vogalni element iz keramike ki je obarvana po celotni debelini

Zaradi trdnosti mora biti rob pobrušen. Na spodnji sliki je prikaz pobrušenega roba na različni keramiki.

Pobrusen rob na razlicni keramiki

Pri imitaciji kamna in dovolj veliki keramiki jih na vašo željo z manjšim doplačilom izdelamo, da se žile vlečejo tudi na vertikalni del kot na sliki spodaj.

Pri prečnih žilah se praktično ne opazi zamik. Če pa žile potekajo postarni je zaradi odreza pod kotom manjko ploščice in pride do manjšega zamika žil.Specilana izvedba iz ene ploscice

Najboljša izbira velikosti  ploščic za stopnice iz keramike je 120*60 cm.

Omejitev glede velikosti elementov za notranjo uporabo ni, se pa cena nekoliko dvigne pri elementih večjih od 120 cm in občutno pri velikosti nad 2 m.

Seveda pa so vse oblike elementov primerne za katerokoli dimenzijo keramike.

Od leta 2023 za zunanjo uporabo  izdelujemo elemente tudi do dolžine 120 cm a le za vgradnjo po IMO sistemu.

Pogosto se pojavi vprašanje, če bi mi zlepili dve ploščici v eno. Tega ne počnemo, ker je zlepljen kos videti kot, da je počila keramika in je  grše, kot fuga v barvi podobni keramiki.

Količino keramike, ki jo boste potrebovali za stopniščne elemente vam bomo mi izračunali oziroma jo izračuna obrazec za naročilo.

Zavito stopnišče zahteva drugačen pristop

Če pa imate stopnišče, ki je zavito in ga želite imeti izdelanega brez horizontalnih fug, potrebujete vsaj dva do pet kosov keramike dimenzije 150*75 cm ali večjo.

Stopnice, ki so zavite niso kvadratne oblike in po navadi so daljše od 120 cm. Če nimate keramike dolžine 150 cm ali več, potem je rešitev s fugo kot je prikazano na spodnji sliki.

V večini primerov keramičar razreže naše elemente po tlorisu stopnice, če pa želite lahko mi izdelamo kose po obliki stopnice, a nam morate izdelati natančen posnetek tlorisa betonske stopnice iz kartona.

Mi potem izdelamo element, katerega keramičar zalepi brez dodatne obdelave. Dodatno delo za obrez stane 25 EUR z DDV po kosu.

Polaganje stopniscnih elementov na zavito stopnisce s komentarjem

Kaj če je keramika preozka za stopnico

Največkrat jih delamo iz keramike 120*60 cm. To pa zato, ker je pogosto keramika 120*30 cm preozka.

Upoštevati je namreč potrebno, da rob stopnice oglatega stopniščnega elementa gleda 15 do 20mm čez rob čela oziroma 25 do 30 mm čez rob betona.

Poleg tega mi pri obdelavi keramiko zožimo še za 5 mm. Pred nakupom se tudi prepričajte o točni širini keramike. Velika večina keramike  nazivne širine 30 cm je v resnici široka samo 29,7 cm.

Na sliki 3 je skica kako pridobimo na globini, ki jo pokrije stopniščni element iz balkonske obrobe,

podobno je pri oglatem stopniščnem elementu na sliki 4.

To je maksimum, kar je možno. Pri tej varianti polaganja je fuga v kotu horizontalna. Kot taka je nekoliko zahtevnejša za čiščenje, kot če bi bila pokončna. Če ni prevelika se jo da skriti s silikonskim kitom v kotu.

Skica resitve v primeru preozke keramike za L stopniscni element 1

Vse resitve stopnice v primeru preozke keramike

S klikom na povezavo se prikaže nasvet za izbiro vrste stopniščnega elementa.

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb