Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Priprava podlage za Progress – KRISTAL sistem

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Podlaga mora biti čista in trdna

Priprava podlage za Progress – KRISTAL sistem je podobna kot za ostale sisteme na balkonu. Vendar dovoljuje veliko več odstopanj glede staranja, vlažnosti, razpok in stabilnosti kot katerikoli drug sistem. Razen seveda podobnih s podobno membrano.

Za vse podlage velja, da morajo biti čiste in da so morebitni nestrjeni ostanki cementnega mleka odbrušeni.

Zunanje površine je najbolje po brušenju očistiti z visokotlačnim čistilcem in potem ni potreben pred namaz.

Prodeso membrana je primerna tudi za podlago z razpokami do 1 mm. Prav tako je primerna tudi za delno vlažne podlage in celo samo nekaj dni stare estrihe. Lahko se jo polaga tudi čez dilatacije.

Vse naklone je potrebno pripraviti pred lepljenjem

Za Progress – Kristal sistem je vse višinske izravnave in padce nujno izdelati pred polaganjem membrane. Na membrano se ne sme nanašati izravnalnih mas in debelih slojev lepil.

Poleg tega je tudi poraba lepila manjša, če imamo ravno podlago, tako za lepljenje membrane, kot kasneje za lepljenje keramike. Poleg tega, da je padec narejen pred lepljenjem membrane, je pomembno tudi, da je le ta enakomeren.

Najcenejši in najbolj zanesljiv sistem za izdelavo naklonskih estrihov je naš sistem dobetoniranja z Imokril emulzijo.

Tak primer je pločnik ob hiši. Če je naklon zaradi prilagajanja terenu različen, potem se ne bo dalo lepo razviti membrano po celotni dolžini, saj jo že majhna sprememba naklona začne vleči izven smeri.
V takem primeru jo je potrebno prerezati membrano, ko se začne preveč odmikati od stene in popraviti smer.

Potrebno je zapolniti tudi vse manjše vdolbine

Čeprav je Prodeso membrana fleksibilna pa je vseeno toliko toga, da se je ne more oblikovati po terenu. Za polaganje membrane je zelo pomembno, da imamo ravno podlago. To nam kasneje zaradi enakomernega nanosa tudi omogoča lažje lepljenje keramike brez praznih mest pod njo.

V primeru da jo položite čez vdolbino, se navkljub pritisku kasneje sama izravna in pod njo lahko nastane prazno mesto. Če je vdolbina popolnoma zapolnjena z lepilom to sicer ni problem, razen v primeru hoje po membrani preden lepilo strdi.

V takem primeru se ob pritisku na mestu vdolbine lepilo izpodrine na stran in tako dobimo zelo neravno podlago za lepljenje keramike. Če niste povsem poravnali podlage pred lepljenjem membrane potem je pod njo neenakomerna debelina lepila, zato ne smete hoditi po njej, dokler lepilo ni strdilo.

Če je nanos lepila enakomeren in minimalen, to je 3 do 3,5kg/m2, potem lahko takoj hodite po membrani in že lepite tesnilne trakove ter še isti dan položite tudi keramiko.

Za izravnavo podlage, lahko uporabite stensko izravnalno maso Imoglat – CE ali pa samorazlivno hitrovezočo maso Imoplan 30, ki sicer ni namenjena za zunanjo uporabo, a v tem primeru ko je prekrita z tesnilno membrano zanesljivo ne bo nobenih težav.

Z manjšo količino vode v masi z lahkoto z Imoplanom poravnavate tudi podlago v naklonu do 3%.

Za poravnavo v večjih debelinah uporabite naš že omenjen sistem dobetoniranja z Imokril emulzijo.

Prodeso membrana je primerna za praktično vse vrste podlag

Prodeso membrana popolnoma tesni vodoProdeso membrana prenasa velike obremenitvePROGRESS KRISTAL RAZPOKANA PODLAGA brez podnapisaProdeso membrana je primerna za vse lesene podlage

Zaradi svoje fleksibilnosti je PROGRESS -Kristal sistem primeren za prav vse podlage.

Poleg estrihov in betonov, ga zelo priporočamo na montažnih balkonih, ki so po navadi obloženi z OSB ploščami. Prav tako v montažnih hišah na OSB plošče. Z lepljenjem membrane s poliuretanskimi lepili, se ga lahko uporabi tudi na kovinski podlagi.

Paziti moramo le pri talnih ploščah in pločnikih, da je preprečen dostop večje količine vode pod membrano. Manjša količina se pod membrano upari in poišče izhod ven v obliki pare. Večja količina pa bi ob zmrzali povzročila odstopanje  membrane.

Zato se na robu pločnika vedno nalepi tesnilni trak čez vogal in tako zapre dotok morebitni večji količini vode.

Sistem ni primeren za bazene kjer je voda ustvarja negativne pritiske na membrano s s podnje strani.

 

Pregled podlage

Priprava podlage pred lepljenjem Prodeso membrane

 

 

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb