Z vami že

imo 33 let

let

Išči
Generic filters

Predpisi o ravnosti estriha za polaganje keramike

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Ravnost estriha se meri s klinastim merilom in aluminijasto ravno letvijoMerjenje ravnosti estriha

Ravnost podlage je zelo pogosto vzrok nesoglasij glede primerne podlage za keramiko.

Zato smo pripravil ta nasvet, ki vam pomaga pri določanju sprejemljivega estriha. Seveda to še ne pomeni, da estriha ni potrebno izravnavat pred polaganjem keramike.

Namreč standard dopušča sorazmeroma velika odstopanja, ki se jih ne da korigirati samo z lepilom

Dovoljene tolerance za ravnost estriha pred polaganjem keramike, ki se jih uporablja pri nas, so navedene v predlogu JUS U.F3.004 oziroma v nemškem standardu DIN 18202.

Dopustna odstopanja ravnosti estriha so odvisne od medsebojne razdalje meritvenih točk, to je od mest, kjer nalega letev na površino estriha.

Razdalja med dvema
najvišjima točkama merjenja
Dovoljeno odstopanje
1 m 4 mm
4 m 10 mm
10 m  12 mm

Torej če postavimo ravno letev na tla in je med dvema najvišjima točkama razdalja 4 metre je lahko najnižja točka pod letvijo merjena s klinastim merilom 10mm.

V standardu je predpisan način merjenja s klinastim merilom, a v sodobnem gradbeništvu se seveda lahko izmeri z natančnimi laserskimi merilnimi napravami.

To so zahteve za izvajalce tlakov, nikakor pa to ne pomeni, da je podlaga na mejnih ustreznih vrednostih primerna za kakovostno polaganje keramike.

Po našem mnenju je taka toleranca dovoljenih odstopanj podlage za polaganje keramike zelo velika zato menimo, da je je nujno, še posebej pri polaganju večjih formatov, da pred polaganjem keramike izravnate podlago z izravnalno maso kot npr. Imoplan 30 in to dodatno zaračunate.  Odvisno od same konfiguracije površine je včasih bolj smiselno odbrusiti najvišje točke kot pa izravnavo vdolbin.

Vsaka podlaga, kjer ravnost odstopa od meril za končno oblogo, zahteva dodatno količino dela in večjo porabo materiala.

Če želi stranka imeti na estrih z mejnimi odstopanji položeno keramiko povsem ravno, potem po naših izkušnjah to pomeni skoraj dvojno ceno izvedbe zaradi dodatnih izravnav.

Zato svetujemo investitorjem, da natančnost izvedbe estrihov določijo s pogodbo pred izvedbo.

Izravnalna masa Imoplan 30 je hitro vezoča, izredno visokih trdnosti in v času vezanja, ko postane nežno pohodna jo lahko še kontrolirate, porežete in zapolnite z s porezano maso vdolbine.

Še posebej na zunanjih površinah svetujemo natančnejšo izravnavo podlage in sicer po merilih za končno oblogo, saj le tako lahko pri polaganju zagotovimo pod keramiko popolno zapolnitev z lepilom.

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH

Detajli izvedb