Z vami že

imo 30 let

let

Išči
Generic filters

Predpisi o ravnosti estriha za polaganje keramike

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Prikaz merjenja ravnosti estriha ali betona s klinastim merilom in aluminijasto ravno letvijoMerjenje ravnosti estriha

Velikokrat prihaja do nesoglasij glede primerne ravnosti podlage za keramiko. Zato smo pripravil ta nasvet, ki vam pomaga pri določanju sprejemljivega estriha.

Dovoljene tolerance za ravnost estriha pred polaganjem keramike, ki se jih uporablja pri nas, so navedene v predlogu JUS U.F3.004 oziroma v nemškem standardu DIN 18202.

Dopustna odstopanja ravnosti estriha so odvisne od medsebojne razdalje meritvenih točk, to je od mest, kjer nalega letev na površino estriha.

Na razdalji 1m je dovoljena toleranca 4 mm, na razdalji 4 m je dovoljena toleranca 10 mm in na 10m je dovoljeno odstopanje 12 mm.

Torej če postavimo ravno letev na tla in je med dvema najvišjima točkama razdalja 4 metre je lahko najnižja točka pod letvijo merjena s klinastim merilom 10mm.

V standardu je predpisan način merjenja s klinastim merilom, a v sodobnem gradbeništvu se seveda lahko izmeri z natančnimi laserskimi merilnimi napravami.

Po našem mnenju je taka toleranca za polaganje keramike zelo velika zato zelo svetujemo, še posebej pri polaganju večjih formatov, da pred polaganjem keramike izravnate podlago z Imoplan 30 izravnalno  maso.

Na zunanjih površinah svetujemo natančnejšo izravnavo podlage in sicer po merilih za končno oblogo, saj le tako lahko pri polaganju zagotovimo pod keramiko popolno zapolnitev z lepilom.

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH