Z vami že

imo 30 let

let

Išči
Generic filters

Temperatura lepljenja keramike

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Temperatura lepljenja keramike mora biti v območju od +5°C do +30°C

V strokovnih pravilih in tehničnih listih je izvajanje lepljenja in fugiranja keramike dovoljeno v temperaturnem območju od + 5°C do + 30°C .

Zahteva velja za temperaturo zraka, vgradnega materiala in površine, ki se oblaga.

Poudarjamo, da to pomeni ne samo temperaturo vgradnje, ampak morajo biti taki pogoji zagotovljeni do otrditve lepila.

Pri temperaturi 5°C in podlagi iz tesnilnega premaza je treba zagotoviti, da vsaj 5 dni ne pride do temperature pod 5°C, nikakor pa ne pod 0°C.

Še posebej je zelo pomembno, da je temperatura utrjevanja lepila nad 5°C pri fleksibilnih lepilih, saj je pri nižjih temperaturah moteno zamreženje polimerov in zato končne lastnosti lepila ne ustrezajo pričakovanim.

Zato res zelo odsvetujemo lepljenje ploščic pri nizkih temperaturah. Priporočamo vsaj 15 °C.

Lepila z oznako S1 ali S2, torej fleksibilna lepila, imajo zaradi velike količine vsebnosti polimerov tudi precej daljši čas utrjevanja. Pri nevpojni podlagi je to lahko celo več dni.

Zato je potrebno naše posebej paziti na čas strjevanja, kadar je lepljeno na cementno hidroizolacijo ali Prodeso membrano.

Delno se v robnih pogojih lahko pomagamo s hitro vezočimi lepili. Vendar pozor, zaradi vsebnosti aluminatnega cementa je večina hitro vezočih lepil slabše odporna na vodo oziroma predvsem na večkratno omočenje in vmesno sušenje lepila.

Pravilna temperatura vgradnje keramike izredno podaljša trajnost obloge

Polaganje keramike pri nizkih temperaturah zelo slabo vpliva na trajnost oblog iz keramike.

Keramika in beton imata zelo različen temperaturni koeficient dolžinskega raztezka.

Beton se v povprečju raztegne pri segrevanju enkrat več kot pa keramika.

Pri segrevanju tako vsaka stopinja povzroči večjo razliko v dolžini obeh materialov.

Zato nastajajo velike strižne sile med njima, oziroma posledično pride do mikro razpok fugirne mase in vdora vode pod keramiko, kar pa vedno vodi do skrajšanja življenske dobe obloge.

Če je temperatura lepljenja ploščic 25°C, bo pri segrevanju na 50°C
nastala razlika v dolžini enega metra keramike in enega metra betona 0,15 mm.

Če je temperatura vgradnje 5°C , bo pri segrevanju na 50°C nastala razlika v njuni dolžini 0,27 mm / m.

To pomeni 80% večja razlika v dolžini obeh materialov.

Ker je razlika med maksimalno doseženo temperaturo in temperaturo vgradnje 25 proti 45, je v takem razmerju, torej 80 % višja, tudi razlika v raztezku obeh materialov. Strižne napetosti pa so zaradi tega še neprimerno višje.

Spodaj graf razlike v raztezku keramike in betona v odvisnosti od temperature lepljenja.

Graf razlike v raztezku keramike in betona v odvisnosti od temperature lepljenja 1

Keramika lepljena na vibrirano betonsko ploščo ima daljšo obstojnost

Temperatura estriha na toplotni izolaciji je dejansko podobna temperaturi keramike na vroč poletni dan. Temperatura betona pa je precej nižja od keramike izpostavljene soncu, zato ker ima beton večjo specifično težo.  Še posebej pri talnih ploščah, kjer je beton direktno na zemljini je njegova temperatura precej nižja.
To je tudi eden od vzrokov zakaj je na zunanjih površinah trajnost keramike lepljene na beton, praviloma precej daljša kot pa na estrih.

POSEBNO OPOZORILO. V jesenskem času ko se temperatura spusti na 5°C, praktično ne bi smeli več polagati tesnilnih premazov. Sicer imajo različni proizvajalci različne zahteve ampak v glavnem je dovoljena maksimalna vlaga v estrihu pred nanosom tesnilnega premaza 3, največ 4%.

Po naših izkušnjah v tem obdobju ko pridejo prve jesenske padavine, se betoni isto leto nikoli več ne posušijo dovolj. Še če ni padavin se navlaži podlaga zaradi kondenzov. Zato res zelo svetujemo, da se počaka do spomladi. Če smo seznanjeni s situacijo, naše podjetje noče prodati tesnilnega premaza stranki v pozni jeseni.

OPOZORILO ZA KERAMIČARJE:

Če vas že prisilijo, kar res ni smiselno, potem morate pred izvedbo stranko pismeno opozoriti o pogojih, ki lahko drastično vplivajo na trajnost obloge iz keramike, kot to zahteva 636. člen obligacijskega zakonika. V nasprotnem primeru ne velja samo dve letna garancijska doba, ampak se stranka lahko pritoži tudi kasneje.

 

Pravilna temperatura vgradnje keramike

Temperatura vgradnje keramike

NAJDI PO KLJUČNIH BESEDAH