Mobilna spletna stran imo.si Naša galerija izdelkov
Naslov za strokovnjake

 
 
Novost na Slovenskem trgu
Novost na Slovenskem trgu
Novost na Slovenskem trgu
Vrhunska lepila za keramiko
Vrhunska lepila za keramiko
Vrhunska lepila za keramiko
Samorazlivne izravnalne mase
Samorazlivne izravnalne mase
Samorazlivne izravnalne mase
Vodotesni premaz tik pod keramiko
Vodotesni premaz tik pod keramiko
Vodotesni premaz tik pod keramiko
Izdelki za sanacijo vlage
Izdelki za sanacijo vlage
Izdelki za sanacijo vlage
Stopniščni in balkonski elementi
Stopniščni in balkonski elementi
Stopniščni in balkonski elementi
 
 Novost na Slovenskem trgu
 Vrhunska lepila za keramiko
 Samorazlivne izravnalne mase
 Vodotesni premaz tik pod keramiko
 Izdelki za sanacijo vlage
 Stopniščni in balkonski elementi


Podrobna navodila za vgradnjo Imolastik tesnilnega sistema.

Že nekaj časa so na našem tržišču uveljavljeni sodobni materiali, s katerimi je mogoče zaščititi betonski tlak pred vlago tik pod zgornjo oblogo keramike. Eden izmed teh je elastična in vodotesna masa, imenovana Imolastik. Sestavljena je iz dveh komponent, od katerih je ena suha mešanica finega kremenovega peska, cementa, polipropilenskih vlaken in posebnih dodatkov. Druga komponenta pa je tekoča mešanica specialnih sintetičnih smol z dodatki. Tovrstno tesnilno maso se lahko uporablja za zaščito balkona, terase, bazena, kopalnice, tuš kabin...

Primer tipičnih poškodb
Odlikuje jo predvsem popolna vodotesnost, tudi pri nizkih temperaturah, dobro elastičnost, odpornost proti zmrzali in premoščanje razpok. Zato se uporablja tudi kot zaščita proti karbonizaciji betona na nosilnih prekladah, stebrih, mostovih itd. Pri terasi, balkonu ali tuš kabini, ki je obložena s keramiko ali kamnom, ne moremo s fugiranjem zagotoviti popolne vodotesnosti in ravno v tem primeru pride do izraza uporaba takšne tesnilne mase, ki prepreči prehajanje vode v beton, kar sicer povzroči raztapljanje soli v betonu. Le te pozneje zaradi sušenja kristalizirajo in ekspandirajo, to pa povzroči v nekaj letih hude poškodbo betona in odpadanje oblog neodvisno od izbire lepila.

Lep primer tipičnih poškodb je na levi sliki.
 
Zelo pomembno je, da je beton pred nanašanjem Imolastika povsem suh <2% vlage, v nasprotnem primeru se lahko pojavi mehurjenje tesnilne membrane. Na terasah kjer pride do povišane temperature, pa pride v primeru prevlažnega betona pod Imolastikom v 3 do 5 letih do kemijskega razpada polimera zaradi visokega pH. Zato v takih primerih po ugodnih pogojih (vseeno pa je precej dražja od Imolastika) dobavimo material nemškega podjetja Koster 21.

Zato je v primeru ne dovolj suhe podlage bolje lepiti z lepilom Imolim G prez tesnilne mase samo s trakom ob steni.
In to velja za vse cementne tesnilne sisteme. Zelo pomembno je tudi, da je podlaga čista brez cementne skorjice na površini. To pomeni, da je nujno potrebno vse betonske podlage, razen strojnih estrihov predhodno pofrezati. Imolastik se lahko polaga tudi na staro keramiko, katero pa je potrebno rahlo pobrusiti in temeljito očistiti. V primeru da se izvaja tesnenje pod keramiko na vlažen beton pa tržimo nemški proizvod KOster 21, ki je primeren tudi za tako podlago.

Imolastik se pripravi iz obeh omenjenih komponent v ustreznem mešalnem razmerju. Pred nanašanjem podlago, ki je zelo vpojna rahlo navlažimo z razredčeno Imokril emulzijo, vendar se mora pred pričetkom nanosa obvezno vpiti v podlago. Na očiščeno površino se maso nanaša v najmanj milimeter debelem sloju in to minimalno dvakrat. Če se ob prvem nanašanju zaradi lastnosti podlage pojavljajo mehurčki, svetujemo tanek premaz lahko tudi z vodo razredčenega že pripravljenega Imolastika. Na tak tanek premaz bomo lahko že po nekaj minutah nanašali prvi sloj in tokrat brez motečih in nedovoljenih luknjic v masi. Ob tem se priporoča uporabo mrežice iz impregniranih alkalno odpornih steklenih vlaken, ki dodatno zagotovi boljšo premostljivost razpok in zagotovi minimalno debelino nanosa. Mrežico se pred nanašanjem natančno pripravi in obreže, vtira pa se jo v prvi sveži sloj Imolastika.

Primer dobre prakse
Razmik med prvim in drugim nanosom naj bo najmanj 5 ur, oziroma dokler ni prvi sloj suh. Pomembno je, da se na vseh stikih površin, ter na večjih razpokah in dilatacijah vgradi poseben trajnoelastičen gumiran tesnilni trak, katerega vgradimo pred polaganjem Imolastika. V kotih in na vogalih pa posebne tesnilne kotnike in vogalnike. Njih se enostavno vtisne v sveži sloj Imolastika. Ob tem se priporoča uporabo našega Imolastik tesnilnega traku iz umetnega kavčuka, ki je na obeh straneh obložen s tankim slojem poliestrskega filca, zaradi katerega ima zelo dober oprijem po celotni površini traku. Poleg tega je montaža takšnega traku lažja, saj poliestrska vlakna vpijejo tekočino, s tem se vgradni material zgosti in trak obstane na mestu vgradnje.

Primer dobre prakse z uporabo Imolastik traku vidimo na levi sliki
 
Zaščita pred vlago je nujna vsaj 6ur po nanosu
Zelo pomemben detajl je pri balkonskih vratih. Tam morajo biti predhodno zapolnjene vse praznine pod okvirjem, nato pa se Imolastik trak z silikonskim ali poliuretanskim kitom prilepi na lesen ali plastičen okvir vrat. Na betonsko podlago pa vtre v Imolastik. Prav za ta ta namen imamo tudi samolepilni butilni Imolastik trak, ki se zelo dobro oprime gladkih površin.
Ob tem je potrebno opozoriti, da takšno vodotesno maso ne moremo vgrajevati v vročem in vetrovnem vremenu, saj se ta na površini zelo hitro suši. Poleg tega je zelo pomembno da je prvi dan po nanosu površina zaščitena pred dežjem. Pohodne površine je potrebno naknadno zaščititi še z ustrezno talno oblogo. Nepohodne pa so odporne na UV in jih ni potrebno dodatno ščititi. Zelo pomembno je, da se Imolastik pred lepljenjem obloge suši minimalno pet dni. Le na ta način se polimerne molekule pravilno zamrežijo in tvorijo vodonepropustni sloj. V notranjih prostorih se lahko dela naprej že po dveh dneh.

Kot za vse zahtevnejše materiale velja tudi za Imolastik, da je zelo pomembno pred uporabo natančno prebrati tehnično dokumentacijo in slediti navodilom o uporabi.
Zaščita pred vlago je nujna vsaj 6ur po nanosu.
 


 
Vse pravice pridržane: www.imo.si
Tehnična izvedba: www.limonet.si
Navigacija
Izdelki